UTÖn matka
Aika: 11 -14.8.2010
Miksi: Oli ollut mielessä pitempäänkin tutustua saareen. Nyt onneksi serkkuni Vesa tilasi majoituksen saarelta.
Majoitus: Utö Havshotelin rivitalo kolmiossa. 160 euroa vrk, sisälsi kelvollisen aamiaisen, siis 40 eur/henk/vrk.
1pv 11.8 Vesa ja Raija tulivat noutamaan, lähdimme Turengista 7.00. Saavuimme Nauvon Pärnäisten satamaan 10 aikoihin, joimme kuppilassa kahvit ja siirryimme laivaan joka lähti klo. 11. Eivor-laiva poikkesi Nötössä, Aspössä ja Jurmossa. Söimme laivalla kalakeiton ja yritimme löytää saarilta tai ilmasta lintuja, ainoat mainittavat olivat 4 merikotkaa. Utöön saavuimme 15.45, majoituimme ja lähdimme kylille kauppaan. Vesan kanssa lähdimme saman tien tutustumaan saareen. Kuljimme kylän läpi kappelin ohi ja polkua Itäniityn reunaa rantaan, josta löytyi monia kahlaajalajeja. Kiersimme kivikkorantaa ja tulimme jäteaseman kautta kylään.
2pv 12.8 Lähdimme 6. aikaan Vesan kanssa Itäniityn kärkeen, kahlaajat olivat vähentyneet, mutta uusina lajeina mustaviklot. Kävelimme eteläpuolen lahteen, jossa oli mustakurkku-uikku poikueita. Tuulihaukat lekuttelivat kappelin ja majakan välimaastossa. Kävelimme majakan takaa kallioita majakan ympäri, kuvasin paria nuorta käkeä. Kävelimme koulun kautta kämpille ja lähdimme aamiaiselle. Lähdimme naisten kanssa aivan äärimmäiseen eteläkärkeen, koska lintuja ei näkynyt, kuvasin pokkarilla kukkasia ja muita kasveja. Söimme ravintolassa kotilounaan 13.30 jälkeen , a’ 12 euroa. Lepäilimme kämpillä ja lähdimme Vesan kanssa itäkärkeen, matkalla poikkesimme museoon. Itäkärki on ainoa mahdollinen kahlaajapaikka. Ei mitään uutta, kävelimme kylän kautta kortteeriimme.
3pv 13.8 Aamulla itäkärkeen, kaksi piilokojua oli ilmaantunut lahdukan rantaan, paksut putket töröttivät kuvausaukoista. Onnistuin kuvaamaan tundrakurmitsan, mutta mitään ei juuri näkynyt, lähdimme pois. Kävimme aamiaisella ja huilailimme, kiersimme hieman länsipuolen kallioilla. Lähdimme myöhemmin uudestaan itäkärkeen, Tenovuon pariskunta makoili ylempänä kalliolla, Jorma tuli esittäytymään ja keskustelimme saaren linnuista mutta myös saaren sotilaallisesta käytöstä ym. Jorman sivuilta löytyy tietoa Utöstä: http://www.jtenovuo.com. Tulimme kämpille, peseydyimme ja lähdimme syömään kalliin aterian koska Vesalla oli merkkipäivä. Pakkailimme tavaroita valmiiksi lähtöä varten.
4pv 14.8.10 Jälleen aamulla kiireesti itäkärkeen ja takaisin, sentään 3 uutta k-alkuista lajia: korppi, kapustarinta ja käpytikka pinnalistalle. Aamiaiselle klo 7.30, ja laivalle joka lähti 8.30. Kuumassa ilmassa saavuimme Pärnäisiin klo 13. Saavuimme Turenkiin hyvissä ajoin ja kohtuullisen tyytyväisinä, vaikka mitään lintupaljoutta tai harvinaisuuksia ei löytynytkään, mutta paikka tuli tutuksi.
Saaresta: Kallioinen saari on uloin ”tukikohta” merellä, majakka ja luotsiasema, ennen myös armeijan tukikohta. Saaren kallioilla on rannikkotykkejä ja bunkkereita joka puolella. Osassa saarta ei saa liikkua sotilasalueen kaivantojen vaaran vuoksi. Saaren luonto on yllättävän monipuolinen, puustoa löytyy kylältä ja koulun ympäristöstä, lähinnä suojaiselta pohjoispuolelta. Etelä- ja länsipuoli on kallioista, kallioiden välissä on kasvaa katajaa, kanervaa ja variksenmarjaa ym. Itäpuolella on Itäniitty, joka on kosteata niittymaata, jossa nyt oli korkea kasvillisuus.
Saarelle on ympärivuotinen laivayhteys. Saarella on hotelli jossa ravintola sekä muuta majoitusta, kauppa ja pari käsityöliikettä. Saarella on noin 50 vakioasukasta, sekä paljon loma-asuntoja, myös koulu löytyy. Tietoa saaresta, majoituksesta, aikatauluista ym: http://www.uto.fi
Positiivista: Saari on sopivan kokoinen
Voi löytää mielenkiintoisia lajeja ympäri vuoden
Parkkeeraus lähtösatamassa Pärnäisissä on ilmaista
Laivakyyti saarelle on ilmainen
Saarella on turvallista, ylimääräisiä hiippailijoita ei saarelle eksy.
Negatiivista: Pitkä matka, Pärnäisiin meiltä 220 km, laivanmatka 4,5 tuntia.
Yllättävän vähän pikkulintulajeja tähän aikaan