YYTERI 2021

 

30.4 Pe                                Lähtö kotoa 9.00 kirkkaassa säässä, parin asteen lämpötilassa. Ajoin Forssan kautta 2-tietä Poriin, jonne saavuimme vähän 11 jälkeen.  Menimme Tikkulan ABC:lle syömään lounasta. Vesa ja Raija saapuivat pian myös torjumaan nälkäänsä.

                                            Kävimme Vesan kanssa kuvaamassa mustakurkku-uikkuja lähellä sijaitsevalla lammella. Palatessamme ABC:lle mustavariksia olikin sopivasti ABC:n ja hautausmaan välisellä nurmella.

                                            Lähdimme kohti Mäntyluotoa, mutta poikkesimme ensin Pietniementiellä, josta oli ilmoitettu kahlaajia ym. Tulvapelto oli jo liian kuivunut eikä töyhtöhyyppien lisäksi muita kahlaajia tarjolla.

                                            Koska majoitukseen ei vielä päässyt ajoimme Mäntyluodon lintupaikoille. Levon lammilla oli vesilintuja, mutta pääosin tukkasotkia ja taveja. Mäntyluodon hotellin kohdilla vasemman puolen lahdella kahlaili muutamia punakuireja, poikkesin yrittämässä kuvaamista, huonolla menestyksellä. Jatkoimme Kalloon, jossa jalkauduimme katsomaan mitä saarelta löytyisi, tutut lajit haahkoja, lokkeja, merimetsoja, koskeloita ja metsän reunassa pari hippiäistä.

                                            Täältä ajoimme Kirrinsannalle, rautatienpuolen altailla oli vain nokikanoja. Tecnipin altaille oli laskettu vettä, joten sieltäkään ei lintuja löytynyt. Kävimme vielä Luontotornissa, mutta vain pari harmaahaikaraa ja taveja näkyvissä.

                                            Sitten ajoimme Yyteri Campingiin majoittumaan. Olimme varanneet etukäteen tarjoushintaisen majoituksen paremmasta mökistä, jossa oli makuutiloja myös toisessa kerroksessa. Keittelimme kahvit ja kannoimme tavarat sisään.

                                            Vesa, Raija ja minä lähdimme Lietteille, Anja jäi lepäämään. Polku oli metsätöiden ja korkean veden vuoksi huonossa kunnossa. Lintuja kyllä oli määrällisesti paljon mutta lajeja niukasti. Punakuireja oli varmaan 2-300, merihanhia, ristisorsia ehkä 30, tyllejä, punajalkavikloja, muutama suokukko, valkoviklo, luhtakanojakin äänessä, räyskiä muutama, lokkeja ja taivaanvuohia tarpeeksi, tukkasotkia ja taveja paljon.

                                            Ilma oli kirkas, +8-9 astetta ja reipasta tuulta, mutta ei kylmä silti. Vesi oli melko korkealla. Kävimme Lietteitten, Sannannokan, Isosannan torneissa. Paluumatkalla poikkesimme vielä Huhtalan tornissa.

                                            Teimme iltapalaa ja joimme neljäänpekkaan pullon kuohuvaa ja kävimme levolle.

 

1.5 La                                  Lähdimme Vesan kanssa aamupalan jälkeen Lietteille. Kävimme nyt myös Isosanta 2 ja Hathuran torneillakin. Samoja lintuja, mutta nyt oli myös liroja ja ainakin yksi suosirri.

                                            Tulimme kämpille kahville, lepäilimme pitkän kävelyn jälkeen, söimme lohta lounaaksi.

                                            Lähdimme nyt Ooviikin tornille, missä emme olleet ennen käyneet. Osuimme jo toisella yrittämällä perille tuuliselle tornille. Vain pari jouhisorsaparia uusina lajeina. Poikkesimme seuraavaksi Preiviikin satamassa, eipä sielläkään mitään ihmeitä näkynyt. Vielä poikkesimme Enäjärven tornissa, jalohaikaroita ei nyt löytynyt.

                                            Kävimme kämpillä kahveille ja lähdimme Vesan kanssa Mäntyluodon kierrokselle löytämättä mitään uutta.

 

2.5 Su                                  Aamulla Vesan kanssa Mäntyluotoon vieläkin, uusina lajeina lapintiira, ja kivitasku.

                                            Naiset olivat sillä välin pakanneet tavarat, siivosimme kämpän ja tungimme tavarat autoon. Joimme vielä lähtökahvit ja jätimme avaimen respaan.

                                            Poikkesimme mennessä Enäjärven lavalle jossa emme olleet ennen käyneet, mutta ei jalohaikaroita näkynyt tännekään.

                                            Suuntasimme kakkostietä Huittisiin, jossa söimme lounaan. Me jatkoimme Forssaa kohti, Vesa ja Raija Vesilahteen.

                                            Ajelin hissukseen Hämeenlinnaan, keskikulutus oli 5,7 l/100km. Kilometrejä kertyi vain 460.

 

Loppulausuma:                   Ihan mukava reissu, ei ongelmia. Sää oli ennakoitua parempi. Lintuja löytyi vähemmän kuin odotin, puuttumaan jäivät mm. mustapyrstökuiri, viiksitimali, kurmitsalajit, myös sirrilajeja olisi voinut olla useampia, mutta ei kaikkia voi saada. Pari viikkoa myöhemmin varmaan lajimäärä olisi ollut suurempi, mutta majoitus paljon kalliimpi.