UTÖ 2018

 

Aika:                                                9 – 12.5.2018

Majoitus:                                       Matkustajakoti Fogelli, 50/yö/henk aamiaisella ja petivaatteilla.

Seurue:                                          Pertti Aalto, Pertti Oksanen, Vesa Haapaniemi, Pauli Eriksson

 

 

9.12 ke

Lähdimme Hämeenlinnasta klo 6.30 Pertti Oksasen autolla. Keli oli aurinkoinen. Ajo Forssan, Liedon ja Kaarinan sekä Nauvon kautta Pärnäisten satamaan.

Saavuimme satamaan runsaasti etuajassa, sillä navigaattorit antoivat liian pitkän ajoajan.

Nousimme yhteysalus Eivoriin joka lähti ajallaan 11.10, söimme laivalla 12 euron aterian. Tähystimme lintuja kannelta koko matkan ajan.

Saavuimme UTÖön 16.45 ja majoituimme matkustajakoti Fogelliin.

Lähdimme kiertämään saarta, heti koulun pihasta löysimme sepelsiepon. Leppälintuja näkyi monissa paikoissa. Jatkoimme Itäniitylle josta löytyi 3 merisirriä, joista saimme kohtuullisia kuvia. Navakka, kylmä  etelätuuli teki ilman kylmäksi ja inhottavaksi.

Paluumatkalla pysähdyimme tarkkailemaan ”raripuskan” luokse, koska saimme vihjeen sen lähistöllä olevista linnuista. Pian löytyikin ensin hernekerttu ja sitten polulla pomppiva sinirinta. Lopuksi esiin ilmestyi vielä hankalampi tapaus, joka olikin nuori pikkusieppo. Olimme hyvin tyytyväisiä löytämiimme mukaviin pikkuharvinaisuuksiin.

Kävelimme kämpille ja Vesa keitti kahvit, katselimme uutisia ja lepäilimme.

 

10.5 to

Huonosti nukutun yön jälkeen lähdin Vesan kanssa jo kuuden aikaan liikkeelle. Kävelimme koulun ja lammashaan kautta Majakan mäkeen.

 Hämmästykseni löysin mehiläissyöjän majakalle menevän tien varresta, mutta lintu lennähti pois heti, mutta sain huonon lentokuvan.

 Menimme majakan juurelle jossa oli paljon lintuihmisiä, joukossa Jorma Tenovuo, joka laittoi tiedon linnusta Lintutiedotukseen. Lähdimme etsimään lintua suunnasta mihin se lähti. Jonkin ajan kuluttua joku löysikin sen joten aika moni sai siitä elämänpinnan. Lintu vaihteli paikkaa, mutta löytyi useita kertoja uudestaan joten iltalaivalla tuleva joukkokin sai siitä vielä havainnon.

Kiertelimme porukalla saarta, koulun luota löysimme jälleen sepelsiepon ja useita nuoria pikkusieppoja.

Muualta saimme havaintoja mm. käenpiioista, pikkulepinkäisistä, ristisorsasta, mustavariksesta, harmaa ja kirjosiepoista sekä mukavasti kuvia punavarpusesta.

Varsin onnistunut päivä, vuosipinnat kasvavat kohisten, mutta kahlaajia ja petoja ei juuri näy.

 

11.5 pe

Nukuin taaskin huonosti, josta syystä olin aamulla väsynyt. Mutta päivän mittaan piristyin, etenkin kun ilma li lämpimämpi eikä tuuli ollut niin kova.

Ennen aamiaista saarikierroksella näimme sarvipöllön lennossa koulun takana, satakieli lauloi myös lähistöllä.

Mäessä kuvasimme pikkulintuja, mm. sirittäjää ja pikkusieppoja, joita oli saarella todella paljon. Menimme aamiaiselle joka oli tapansa mukaan maittava.

Seuraavalla kierroksella Vesa löysi kehrääjän Gamla Postenia vastapäätä olevasta metsiköstä, mutta lintu lähti ja lensi koululle päin.

 Miehet kertoivat että sarvipöllö on puussa koulun takapuolella, lähestyimme sitä kalliolta maston luota, lintu löytyi helposti, mutta oli jonkin verran oksien takana, mutta kuvattavissa. Kävelimme koulun kautta ja lähdimme kylille päin kun vastaan tuleva mies kertoi että koulun puissa on kehrääjä. Ei kun takaisin kiireesti, kehrääjä olikin ”näkyvästi” koivun oksalla sulautuen siihen hyvin, mutta oli paljastanut itsensä surautuksella.

Lähdimme taas Itäniitylle uudestaan, nyt kun tuuli oli vaisumpi, siellä oli mukava istuskella. Pari, kolme reissupinnaan tuli nytkin plakkariin.

Tulimme kämpille huilaamaan ja menimme yhden jälkeen syömään. Iltapäiväkahvien jälkeen lähdin Oksasen kanssa kuvaamaan vielä sarvipöllöä, koska valaistus oli nyt paremmasta suunnasta, totta kai myös kehrääjää piti vielä kuvata.

Kultarinta löytyi koulun vessojen luota puista. Paluumatkalla näimme mehiläissyöjän lennossa ja kuvasimme turkinkyyhkyn Gamla Postenin takaa männystä.

Olipa taaskin loistava päivä, useita mukavia lajeja ja paljon mukavia ihmisiä ja sääkin oli jo kohtuullinen.

 

12.5 la

Aamulla kierros saaressa, löysin heinätaviparin Saunalahdesta.  Kävimme aamiaisella 9 aikaan, maksoimme majoituksen ja kävelimme laivaan, joka lähti 10.00.

 Ilma paluumatkalla oli jo lämpimämpi kuin aiempina päivinä. Laivalta näimme muutamia riskilöitä.

Pärnäisiin saavuimme 13.45 aikoihin, Hämeenlinnaan saavuimme 17.30 jälkeen.

                            

 

Muuta

Olin jo ennen reissua hieman ”epäkunnossa”, olisiko ollut pölyallergiaa, vaiva jatkui vielä matkan jälkeenkin.

 Vaiva aiheutti sen että nukuin huonosti, ja näistä syistä olin vähän veto pois koko matkan ajan, äänikin meni lähes kokonaan ja väsyneenä olin aika äreän oloinen.

Kiitos retkiseurueelle, etenkin Pertti Oksaselle turvallisesta kyydityksestä.  Yksin en olisi viitsinyt lähteä, porukalla on rattoisampi liikkua.

Laskin että havaitsimme noin 90 lajia, minulle tuli vain yksi Suomen elis, mehiläissyöjä, joka on monestakin muusta maasta tuttu, lisäksi parikymmentä vuosipinnaa.       

 

Yleistä

Saari on sopivan kokoinen joten sen voi mukavasti kiertää par kertaa päivässä. Lintuja löytyy muuttoaikoina mistä vain, lajista riippuen. Joka reissulla löytää aina jonkin harvinaisemman lajin.

Saarella kulkemisessa on rajoituksia, armeija on rajoittanut strategiset kohteensa lähinnä turvallisuussyistä.

 Myös luonnonsuojelullisia rajoitteita on pesimä aikoina. Muutama kyltti onkin jo paikoillaan, mutta muuten pitää kulkea vain poluilla.

Rajoitukset eivät taida koskea paikallisia asukkaita koska kielletyillä alueilla kuljetaan ja koiratkin saavat kulkea vapaana. Rajoitteista on kerrottu Jorma Tenovuon blokissa, mutta kuka maallikko niitä huomaisi lukea?

Jonkinlainen määräaikainen WhatsApp yhteys saarella olevilla lintuharrastajilla olisi hyvä olla. Tieto kulkee sisäpiiriläisten kesken, muille vain jos sattuu joltain kuulemaan.