MATKAKERTOMUS

UTÖ, Finland

 

Aika:             11 – 14.9.2019

Majoitus:       Matkustajakoti Fogelli, huone 10.

Valoisa aika:  Kuvaus keli noin 6.45 – 19.00.

Matkaseurue: Pertti Oksanen, Pertti Aalto, Pauli Eriksson

 

 

11.9 ke          Pertti tuli noutamaan kello 7.00, Pertti Aalto haettiin kotoaan ja suunnattiin 10-tietä kohti Turkua mukavassa ajokelissä. Poikkesimme Nauvossa kahville ja olimme hyvissä ajoin laivassa, joka lähti 11.10. Kova tuuli kävi etelästä, välillä satoi vettä, eikä kannella paljon viitsinyt olla. Saavuimme UTÖön 15.30 aikoihin, majoituimme ja lähdimme heti maastoon.

Ilma oli kirkastunut, lämminkin, noin 17 astetta, mutta kova etelätuuli vaivasi koko ajan. Gamla Postenin männikössä oli parvi hippiäisiä ja muutamia fyllareita. Kävelimme siitä Itäniitylle, jossa vesi oli korkealla, eikä yhtään kahlaajaa näkynyt. Jäimme seuraamaan Itäniityllä saalistavia petolintuja, tuuli- ja varpushaukkoja kierteli useita, pian näimme myös muutaman sinisuohaukan, sekä vilaukselta vanhan arosuohaukkakoiraan. Näimme myös kuovin, pari kapustarintaa, taivaanvuohen sekä lapasorsan lennossa.

 

Sisuo-1623.jpg

Nuori sinisuohaukka

 

                      Palasimme koulun kautta kämpille, Pertsa jäi Gamla Postenin luo kuvaamaan pikkulintuja ja saikin kuvattua myös pikkusiepon. Harmi että kovan tuulen takia pikkulintuja ei juuri muualta löytynyt.

                      Jalkani ovat jo pitempään olleet kipeät, joten ei kauheasti haluttanut tehdä ylimääräisiä lenkkejä.

 

12.9 to           Aamulla satoi hieman, mutta aurinko tuli pian esiin, mutta kova tuuli jatkui. Aamiainen oli halventunut, maksoi nyt vain kympin. Kävimme pari kertaa Itäniityllä suohaukkojen toivossa, mutta niitä ei nyt näkynyt. Muutamia uusia lajejakin löytyi harmaahaikara, tavi, harmaasieppo, mustapääkerttu ym. Kun lintuja ei juuri löytynyt, kuvasimme Gamla Postenin mäestä perhosia joita oli yllättävän paljon, sekä hämähäkkejä ja hepokatteja ajankuluksi.

 

13.9 pe          Aamulla kävimme Itäniityllä, näimme merilokin ja 3 muuttavaa kuikkaa. Tulomatkalla löysimme koiras leppälinnun.

                      Päivällisen yhteydessä maksoimme myös majoituksen 120 euroa hengeltä. Päivällisen hinta oli edelleen 14 euroa.

                      Iltapäivällä löysimme koiraspikkusiepon kaupan jälkeisestä männiköstä. Taivaalle nousi mustia pilviä, niinpä kipaisimme äkkiä kämpille. Onneksi ehdimme sisälle ennen rankkasadetta.

                      Kun sade lakkasi, tuuli oli kääntynyt länteen ja hieman laantunut. Lähdin etsimään pikkusieppoa, mutta kun sitä ei näkynyt, kävelin kirkon ohi Itäniityn reunalle. Ilmassa oli tuulihaukkoja ja useita varpushaukkoja lenteli sinne tänne. Äkkiä tulenjohtotornin takaa nousi pari nuorta sinisuohaukkaa, ja kohta pari lisää, lensivät roska-aseman suuntaan. Menin Itäniityn reunaan pensaiden suojaan odottelemaan jos haukat tulisivat niitylle saalistamaan. Ja kohta ne tulivatkin. Muutama lensikin melko läheltä, tosin ei niitä silti ole helppo kuvata. Näin myös muuttohaukan lentävän pariin otteeseen, sain jopa kuviakin siitä, läheltäkin.

                      Päivän muutamat lajit korjasivat hieman niukkaa lintulajimäärää ja nostivat mielialaa.

 

Muuttohaukka-448.jpg

Nuori muuttohaukka

 

14.9 la           Laiva lähti tällä kertaa jo 8.30. Tuuli oli alkumatkasta aika reipas vieläkin, mutta muutoin oli aurinkoista. Nautimme kevyttä aamupalaa laivan ravintolassa ja jäimme kannelle katselemaan lintuja. Nyt vasta näimme ensimmäiset haahkat, lisäksi mm. telkkiä, tukkasotkia, haapanoita, pilkkasiipiä, isokoskeloita, pikkulokin, pari hiirihaukkaa ja merikotkaa, ruskosuohaukan, muutamia merikotkia sekä useita varpushaukkoja.

                      Saavuimme Pärnäisiin klo 13 aikoihin. Sää vaihteli kotimatkalla aurinkoisesta kovaan vesisateeseen. Hämeenlinnassa olimme 16.30.

 

Loppulause:

                      Matka onnistui hyvin, mitään vastoinkäymisiä ei ollut. Kovasta etelätuulesta johtuen lintuja ei saarelle tullut lisää. Samasta syystä merivesi oli korkealla joten kahlaajille ei ollut sopivaa rantaa.

                      Sain 3 vuosipinnaa, odotin hieman enemmän.

                      Kiitokset pojille matkaseurasta.