ROMANIAN MATKA 2

 

Aika:             4-11.9.05

Paikka:          Venus, lähellä Bulgarian rajaa. Pieni kylä, parin kilometrin päässä on hieman isommat

                      lomakohteet Neptun ja Saturnus. Mangalian kaupunkiin 4 km ja Konstantaan 40 km.

Hotelli:          Hotel Dana ***, hyvä, rauhallinen, matalamallinen puistomaisessa ympäristössä, loistava aamiainen.

Miksi taas:     Tilasimme matkan Mamaiaan jo kevättalvella, ja kesäkuun matka tilattiin äkkilähtönä myöhemmin.

                      Koska pidimme Venuksesta ja käytyämme edellisellä reissulla katsomassa Mamaiaa, vaihdoimme

                      tämänkin matkan Venukseen, koska Mamaia vaikutti nuorison jytä- ja rantapaikalta.

 Ehkä lähellä oleva lintujärvikin hiukan vaikutti valintaan.

Sää:               Koko ajan aurinkoista ja selkeää, päivällä 25- 30 pykälää. Illat mukavan pehmeitä.

 

Saturnusjärvi:                      Matkaopas ei tiennyt muuta nimeä järvelle. Matala rikintuoksuinen, ilmeisesti tekojärvi, koska on padottu ja säännöstelty. Järvellä on runsaasti matalia lietteisiä riuttoja. Näin muuttoaikaan paikalla olikin runsaasti kahlaajia. Sirrejä, vikloja, töyhtöhyyppiä, yksi mustapyrstökuiri ja pitkäjalka. Haikaroista silkki, harmaa, rusko, pikku, rääkkä, kapusta (yksi lentohavainto) ja jalohaikara. Merimetsoja, pikkumerimetsoja, kyhmyjousenia ainakin pari poikuetta. Tiiroja useita sortteja, ikäluokkia ja pukumuotia, hankalia tapauksia. Lokkeja myös useita lajeja. Svenssonin kirjan mukaan tyllejä ja valkovikloja ei pitäisi täällä olla edes muuttoaikana, mutta etenkin tyllejä oli paljon. Ruskosuohaukkoja oli ilmassa eräänä kertana peräti 13 kpl. Ruovikossa vilahteli pieniä kerttusia. Kuningaskalastajia muutamia. Yleisin lintulaji oli kuitenkin nokikana, joita oli arviolta 1000, liejukanojakin useita satoja. Sinisorsia satoja, taveja, heinätaveja, harmaasorsiakin, puna- ja ruskosotkia.

 

Kalastajat:     Romanialaiset ovat innokkaita onkijoita, järvellä oli aamuhämäristä iltahämärään paljon miehiä ja naisiakin ongella. Pieniä särjen näköisiä, mutta ruutanan värisiä kaloja näkyivät saavan ja ainakin sanoivat syövänsä ne. Harmi tietysti että myös pelottivat lintuja tahtomattaan. Minua pitivät varmaan kahjona, kun kuljen täysin hyödyttömästi edestakaisin joka päivä.

 

Päivän rutiinit:                    Lähdin joka aamu liikkeelle heti kun tuli valoisaa eli 6.30 aikoihin, kiersin Saturnus-järven merenpuoleisen rannan, palasin aamiaiselle muun ”seurueen” mukaan. Vaimo keitteli puolen päivän maissa kahvit, mukana tuomallamme minikeittimellä. Toisen kierroksen tein yleensä puolenpäivän tienoilla tai myöhemmin, taisinpa joskus kolmastikin käydä järvellä.

 

3.9 la             Lähdimme Reiskan ja Leenan kanssa Helsinkiin jo puolenpäivän jälkeen. Majoituimme lentokenttähotelli Holiday Inniin. Nautimme television tarjoamasta huippupotkupallosta jossa Suomi venyi tasapeliin jalkapallon suurmaata Andorraa vastaan.

 

4.9 su            Kello 5 ylös, aamiaiselle ja kentälle. Kone lähti ajoissa 7.40, lyhyt lento, laskeuduimme Konstantaan 10 aikoihin, bussi lähti klo 11 ja Hotellilla olimme jo kello 12 aikoihin. Kaupassa vettä ja muuta mukavaa ostamassa ja tervetuloa tilaisuus.

                      Kävin järvellä jonka linnusto oli muuttunut kesäkuusta reilusti. Nyt puuttui rastaskerttuset, kuhankeittäjät ja käet. Tiira, lokki ja haikaralajisto oli monipuolistunut. Ruokailimme hotellin ulkoilmaravintolassa.

 

5.9 ma           Perusrutiinit, aamiaisen jälkeen Reiskan kanssa kävelimme Neptunin suuntaan. Sementtivalimolla näkyi yksi tuttu minervanpöllö. Tallien ja kaatopaikan tykönä töyhtökiuruja, tiklejä, hemppoja, pensastaskuja, pikkulepinkäisiä, mustavariksia ym. Metsätiellä leppälituja, pikkusieppo ja harmaasieppoja.

                      Lähdimme porukalla Neptuniin syömään, päädyimme pitsalle, maukas vaikkakin hiukan erilainen kuin suomen ählämien pitsat, ja Ursuksen kanssa meni mukavasti alas. Menomatkalla pikkutikka, paluumatkalla kuulin basaarista tullessamme vihertikan äänen ja löysinkin linnun metsikön reunasta.

 

6.9 Ti             Perusrutiinit, porukalla kävelimme järven rantaa Saturnukseen, janohan siinä tuli, joten istuimme rantapaikkaan, kiikarilla ihan mukavaa katseltavaa. (etenkin alle 25 kv n.). Iltapäivällä matkustimme minibussilla Mangaliaan syömään. Hauska juttu, tarjoilija kaatoi juomani Reiskan syliin olematta lainkaan pahoillaan.

 

7.9 Ke           Normaalit rutiinit. Puolen päivän aikaan lojuin sängyllä kun vaimo totesi juomaveden olevan lopussa. Minä reippaana lähdin sitä ostamaan. En ottanut kameraa ja kiikaria, koska vaimolla oli kiire kahvin keittoon. Pääsin hotellin pihalle kun ilmasta kuului mehiläissyöjien surinaa ja muutamia kierteli ilmassa. Nopsasti hakemaan kiikari  ja kamera. Sainkin muutaman lentokuvan ja seurasin parvea pikku rakennusten välistä lammelle (L. Venus). Linnut napsivat jotain hyönteisiä lammen pinnalta ja häipyivät. Jatkoin matkaa kaupan suuntaan kun huomasin lammen toisella puolen pienen haikaran. Päätin kiertää lammen pään kautta samalle puolen, josta voisin varovasti hiippailla paremmalle kuvauspaikalle. Lammen päässä piti kuitenkin kiertää kadun kautta. Kovassa vauhdissa sandaalin kärki jäi kiinni epätasaisuuteen ja lensin nurin. Ensin oikea kyynärpää ja polvi asfalttiin, lopuksi vielä otsa asfalttiin vasemman kulmakarvan kohdalta. Kokeilin otsaa ja vertahan siitä tuli. Menin sivummalle, koska taskussa ei ollut paperia eikä liinaa otin sukan jalasta ja pyyhin veret otsasta, ja muista ruhjeista. Kameraan ei tullut mitään jälkeä eikä vikaa joten kuvasin haikaran. Kauppaan en enää kehdannut mennä, vaan palasin hotelliin huoneeseemme joka sattumoisin oli no: 13.

                      Tarkastelin ja puhdistin ruhjeita, otsassa oli kolmiomainen repeämä. Polven alta nahkat pois 10 cm matkalta ja kyynärpäästä n. 5 cm. Kävelin respaan ja pyysin soittamaan lääkärin. Tuskin kerkisin huoneeseen kun ovikello soi. Ovella oli kaksi mafiamiehen oloista miestä, ”Doctor Boila, what happend”. Esitin pantomiimin tapahtuneesta. Toinen mies veti haavoihin pikasiteen. Miehet ottivat mukaansa ja ajoivat hirmuista vauhtia Neptuniin (ilman turvavöitä), jossa heillä vastaanottotilat. Haavat putsattiin ja sidottiin, otsaan 3 tikkiä. Taas hirmuvauhdilla takaisin hotellille, hain rahat (219 euroa) huoneesta ja sain todistuksen ja laskun.

                      Miehet kävivät vielä parina päivänä hotellissa katsomassa ja vaihtamassa siteen polveen.

                      Mutta kenen syy? Vaimon, mehiläissyöjien, haikaran, huonokuntoisen tien, sandaalien? Ei ainakaan minu.

                      Lähdimme Magnaliaan, ostin aurinkolasit (2 euroa) ja menimme syömään, mutta ei siihen paikkaan missä Ursukset kaadetaan Reiskan housuille. Pitsa tuli nytkin syötyä. Ursuksella tieten. Ihailimme näyteikkunoita, erään kioskin hinnat etenkin. Koska ulkoa oli vaikea valita, myyjä pyysi meidät sisään, ostimme sisäiseen desinfiointiin tarkoitettuja nesteitä. Stalingrad Vodkaa ja Aleksandion brandyä.

 

8.9 To            Ei ihmeitä, päivällä kävelimme porukalla Neptuniin, naisia kiinnosti kenkäkaupat, minua ei. Enempi lestikaupat. Etsimme ruokapaikkaa Venuksesta, päädyimme paikkaan missä oli pitkä tiski eri ruokalajeja. Tiskin takaa tarjoilija pistää ruokia lautaselle sitä mukaa mitä sormella osoittaa. Kaikki oli ”very good”, tarjoilijan mukaan. Joka ruoka laitettiin omalle lautaselleen. Kassa laskee ilmeisesti lautasten määrän. Aika halpaa oli ja noin puolet jaksoin syödä. Reissun halvin olut otettiin raanasta. Merkillistä on se että ruokapaikoissa saattaa olut ja vesi olla halvempaa kuin tavallisissa kaupoissa!

 

9.9 Pe            Sama rauha. Silmän väri vaihtui päivittäin.  Ulkomuotoni takia en kauheasti viitsinyt esiintyä julkisilla paikoilla. Aamun järvikierroksella yllätin viimein pikkuhaikaran. Joka kerran niitä oli lähtenyt ruovikosta, mutta ne olivat aina huomanneet minut ensin ja lähtenee lentoon tai häippässeet ruovikkoon. Näin haikaran lähtevän ja huomasin että se jäi lähelle, hiivin varovasti ja huomasin sen ruovikosta veden rajasta, jossa se piti kiinni kahdesta ruo’osta. Se oli tosin aina hiukan jonkin korren takana, mutta kuvia kuitenkin tuli.

                      Kun tulin takaisin haikara olikin tullut likemmäksi ja oli hyvällä kuvauspaikalla. Harmi että en juuri silloin ollut valmiina kun se nappasi sammakon.

                      Venuksen lammella kuvasin uudestaan tuttua rääkkähaikaraa, niitä olikin nyt kaksi. Ne tunnistaa valkoisista siivistään kun ne lähtevät lentoon. Paikalla oli myös kaksi pikkumerimetsoa, kaksi kuningaskalastajaa ja valkoposkitiira.

 

10.9 La          Normaalit kuviot. Pikkuhaikara oli samalla paikalla, mutta enemmän ruovikon suojassa. Söimme hotellin ravintolassa ja illalla pakkasimme valmiiksi. Päivällä kävelin rannanpuoleista tietä likelle Neptunia ja metsäpolkuja takaisin. Ei kuitenkaan  mitään ihmeitä näkynyt.

 

11.9 Su          Aamukierros vielä järvellä. Aamiainen, ja bussiin klo 7.40. Lentokone lähti hieman ennen aikojaan klo 1o tienoilla, lyhyt lento Helsinkiin. Kolmen maissa olimme jo matkalla ja seitsemältä kotona.

 

Loppulause:  Matka onnistui hyvin. Muistiin jää kaatuminen, polvien alla oleva ruhje ei ole vielä parinkaan viikon jälkeen rupeutunut, vaikka siinä on side, se kuitenkin osuu ja hankaa aina johonkin. Ehkä joskus vielä uudestaan, toukokuun loppu voisi olla hyvä aika, muttei taideta seuramatkoja silloin vielä tehdä.

                      Rahaa meni Romanissa vain 130 euroa, kaikkine tuliaisineen, loput leut piti ihan väkisin kuluttaa.

 

LINTUJA ROMANIASTA 2

4.9-11.9.05

Kyhmyjoutsen

Vihertikka

Harakka

Pitkäjalka

Sinisorsa

Käpytikka

Närhi

Pikkutylli

Harmaasorsa

Syyriantikka

Varis

Tylli

Heinätavi

Pikkutikka

Mustavaris

Suokukko

Tavi

Töyhtökiuru

Naakka

Pikkusirri

Punasotka

Haarapääsky

Korppi

Suosirri

Ruskosotka

Kivitasku

Varpunen

Lapinsirri

Silkkiuikku

Pensastasku

Hemppo

Kuovisirri

Fasaani

Harmaasieppo

Tikli

Jänkäsirriäinen

 

Pikkusieppo

Viherpeippo

Liro

Merimetso

Västäräkki

Naurulokki

Valkoviklo

Pikkumerimetso

Keltavästäräkki

Mustanmerenlokki

Mustapyrstökuiri

Pikkuhaikara

Punarinta

Etelänharmaalokki

Taivaanvuohi

Rääkkähaikara

Etelänsatakieli

Pikkulokki

Pulu

Silkkihaikara

Leppälintu

Kaitanokkalokki

Turkinkyyhky

Jalohaikara

Mustaleppälintu

Kalalokki

 

Harmaahaikara

Mustarastas

Hietatiira

Pikkulepinkäinen

Kapustahaikara

Kottarainen

Kalatiira

Mustaotsalepinkäinen

Ruskosuohaukka

Pensaskerttu

Mustatiira

 

Hiirihaukka

Rytikerttunen

Valkoposkitiira

Minervanpöllö

Varpushaukka

Hernekerttu

Räyskä

 

Tuulihaukka

Pajulintu

 

Liejukana

Nuolihaukka

Talitintti

Kuningaskalastaja

Nokikana

Mehiläishaukka

Sinitintti

 

Luhtakana

Mehiläissyöjä

Niittykirvinen

 

 

Yhteensä: 92