Romanian matka

 

Aika:             19-26.6.05

Paikka:          Venus

Hotelli:          Raluca **, mutta yllättävän hyvä, siisti, isot, valoisat huoneet, iso parveke, tv, jääkaappi, ilmainen tallelokero.

Sijainti:          Etelä-Romania, n. 40 km. Konstantan (350 000) kaupungista.

                      N. 2km Neptunin ja 3 km. Saturnuksen lomakohteisiin. 5 km Magnalian (40 000) kaupunkiin.

Säätila:          Aurinkoista, yhtenä iltapäivänä sadetta, juhannusaatto pilvipoutainen, reipasta tuulta joka päivä. ehkä n. 25 astetta keskim.

Valoisa aika: 5.30 – 21.30

Raha:             Romanian leu,  1 € =  n. 34500 leu, eli olimme miljonäärejä!

Hintataso:     Noin tai keskimääräisiä arvoja:

Bensa                                  32000 /l

Olut 2l litr pullo                  n. 40 000.

Olut (0,5 l) ravintolassa:     20000 – 30000

Minibussi rajaton matka:    20000

Minijuna:                            25000

Taksi lähtö:                         12000 – 15000

Pitsa:                                   80000 – 120000

Täysmenu Dana –Hotel      200000          keitto, salaatti, pääruoka, jälkiruoka, viinilasi.

Alexandrion brandy 1l:      320000 – 350000 nam…

Murfatlar punkku 0,75       110000 - 130000

Colajuoma 1l                      27000

Suklaalörtsy                        10000

Dacia auto (romanian renault)  alkaen:     10000 euroa!

 

Miksi:            Vaimo huomasi halvan äkkilähdön,  lyhyt lento, maa missä emme ole käyneet.

 

Linnuista:      Yleisiä lajeja Venuksen seudulla tähän aikaan olivat:

Varis, mustavaris, harakka, keltajalkalokki, kalatiira, tikli, hemppo, varpunen, viherpeippo, kuhankeittäjä, pulu, turkinkyyhky.

Muutamaa lajin puuttumista listaltani ihmettelen:

Ei yhtään taskua, eikä sirkkua, ei kirvisiä eikä räksiä. Petolintuja sekä vesilintuja näkyi vähän.

Lintulajit määräytyvät maaston mukaan, täällä ei ollut kunnon metsikköä, eikä rinnemaastoja. Vuodenaika ei ollut paras mahdollinen,

Saturnuksen järvi  on varmasti muuttoaikana mahtava paikka. Peto ja haikaramuutto kulkenee rannikkoa seuraten.

Muutamia lajeja jäi määrittämättä, lähinnä kerttusmaisia. Yhtä laulajaa epäilin vahvasti oliivikultarinnaksi.

 

1pv 18.6 La   Lähtö kotoa kello 11.30, Lauttasaareen pojan luokse, josta käväisin katsomassa paikallisia rannikon lintuja. (kts. kuvat).

                      Yöksi lentokenttähotelli Holiday Inniin. missä ilmainen autoparkki sekä jäsenetu.

 

2pv. 19.6 su  Lento lähti ajallaan  8.05, ajallaan myös Konstantan lentokentälle 10.30. Bussilla hotellille ehkä 60 km, jonne saavuimme n. klo 12.

Tutustuin rantaan ja sitten tervetuloa tilaisuus. Sen jälkeen söimme ja lähdin tutustumaan paikalliseen maastoon. Lähellä matala järvi, Venuksen ja Saturnuksen välillä. Järvellä kasvaa voimakasta ruokoa, mutta on myös lietteisiä riuttoja ja merenpuolen rannalta näkee useasta kohtaa järvelle. Muuttoaikana varmasti mahtava paikka.

Järvi ehkä vajaa pari kilometriä pitkä ja vajaa kilometrin leveä. Paljon rastaskerttusia, kalatiirayhdyskuntia, pitkäjalkoja. Vesilintuja näkyi kitsaasti.

Välillä kävimme kaupoissa ja uudelleen tutkimaan järveä, etelän suunnasta nousi n. 300 pelikaanin parvi, joka pyöri aikansa, mutta jatkoi sitten matkaansa. Harmi ettei tullut edes ihan päältä.

 

3pv. 20.6 ma Aamulenkki ennen aamiaista järvelle, käet erittäin aktiivisia, harjalintu puistossa, liian arka kuvattavaksi, kuhankeittäjät samoin.

Aamiaisen jälkeen matkatoimiston rannikon kiertomatkalle, jossa nyt ei mitään ihmeitä Konstantan ja Magnalian kaupunkien esittely, Mamaiasa käynti ym.

Illemmalla Saturnus-järven ja meren väliltä löytyi pari ystävällistä töyhtökiurua. Järvellä 2 kyhmyjoutsenta, pelikaani, pari suokukkoa, punajalkaviklo, pikkuhaikara lennähti ohi, liejukanoja vilahtelee kaislojen sekaan piiloon.

Illalla parvekkeen ohi liihoitteli pari pöllöä, todennäköisiä sarvipöllöjä.

 

4pv. 21.6 ti    Aamukierros: fasaanin ääni, nuolihaukka, tuulihaukka ym. Aamiaisen jälkeen kävelimme vaimon kanssa Saturnuksen lomakohteessa pienen lenkin. Pitzalla Venuksessa, eipä ollut kehuttava

Illalla pientä sadetta.

 

5pv. 22.6 ke  Aamukierroksella uutena lajina mustaotsalepinkäinen. kuhankeittäjien kuvaamisessa menee hermot.

Aamiaisen jälkeen vaimon kanssa minibussilla Neptuniin, joka on isompi ja elävämpi paikka kuin Venus. Kiinnosti siellä olevat järvet.

Vaan hyvin on pilattu, ei linnun lintua. Kiertelimme puistoissa hieman ja löysin syyriantikkapoikueen, harmi vaan että vaikeissa kuvauspaikoissa.

Istahdimme leikkipuistoon lepäilemään, kun läheiseen puuhun lennähti pöllö, piti kiertää puuta ennen kuin sain sarvipöllön näkyviin. Muutama kuva, pöllö lensi toiseen puuhun, minä perässä pari kuvaa ja taas pakoon ja perään. Kello oli tuolloin tasan 11.00 kun räppäsin eka kuvan. Kiitos pöllö! Poikkesimme basaarissa, vaimo osti Alexandionia. Kävelimme Hotellille suorinta reittiä.

 

6pv. 23.6 to   Aamulenkki, 3 ristisorsaa ilmestyi lentäen ja häippäsi saman tien, myös harmaahaikara lensi korkealta ohi. Aamiainen, kaupassa käynti, kiertelyä, ruokailu.

Illemmalla lähdin kävelemään Neptuniin, etsin puistosta tikkoja, mutta vain yksi käpytikkapoikue ja tietysti kuhankeittäjiä.

Paluumatkalla poikkesin metsätielle, mustapääkerttuja, satakieliä, talitiaisia, kuhankeittäjiä…

Metsän jälkeen on peltoa ennen Venusta, oikealla vanha tehdasrakennus, ilmeinen sementtivalimo, sen kattotuolilla istui minervanpöllö, kuvata sekin piti.

Illemmalla ukkosta.

 

7pv 24.6 pe juhannusaatto

Aamu pilvinen ja kostea. Puolilta päivin lähdin sementtivalimolle pöllöä katsomaan. Nyt niitä olikin 5 kappaletta, pesä ilmeisesti kohollaan olevien kattotiilien alla, koska sieltä kurkisteli pari poikasta. Kävelin tietä eteenpäin hevostallien suuntaan, tien päässä on jonkinlainen kaatopaikka, missä oli mustavariksia, variksia, lokkeja, tiklejä, hemppoja, töyhtökiuruja ja paljon kottaraisia.

Paluumatkalla talleilta tuli paikallinen mies, jonka kanssa kommunikoimme sujuvasti, sana sieltä toinen täältä. Hän kertoi että pelloilla on fasaaneita , ja kuuluihan niitä olevan, kävelin hänen mukanaan metsätietä Neptuniin asti. Metsätie oli muuten sementtipäälysteinen! Olisi ollut Ceauceskun metsästysteitä? Miehellä oli ”kevyt” kesähuvila Neptunissa. Mies jatkoi Neptuniin, minä tulin samaa tietä takaisin, kulorastas, turturikyyhky, laulurastas, satakieliä, kuhankeittäjiä, mustapääkerttuja, pensaskerttuja ym. Tallien ja tehtaan välillä ilmestyi 3 mehiläissyöjää surraamaan, jonkinlaisen kuvankin sain. Tien varren poppeleissa syyriantikkapoikue.

Kävin vielä illemmalla tehtaalla, nyt näin vain 3 pöllöä, mutta tallien katolla oli 2. Tuskin ne kuitenkaan olivat samaa pesuetta, koska välimatkaa reilu puoli kilometriä.

Muuten melko kuiva juhannus.

 

8 pv. 25.6 la juhannuspäivä

Bussi lähti kello 8 deltalle, Constantan ja Mamaian kautta Tulceaan reilu 200 km. Koko matka pelkkää peltoa, puita ainoastaan teiden varsilla. Muutama kattohaikara ja tuulihaukka. Haikaran pesiä ei täällä näy, eikä muille haukoille ole pesäpuita. Tulcea on Tonavan suiston alkupäässä oleva kaupunki. Poikkesimme deltan museoon, missä muutama rispaantunut topattu lintu ja surkea akvaario. Laivalle, jossa sekä sisä- että ulkotilaa, matkustajia ehkä vajaa 100. Ruokailu ei ollut häävi, eipä paljon edes kiinnostanut. Ehtii sitä joka päivä syödä, mutta deltalle ei sentään käydä joka päivä. Ruokailun jälkeen varasin paikan etukannelta, laiva kulki Danuben keskimmäistä haaraa käsittääkseni. Tonavalla on kolme deltalla 3 päähaaraa sekä paljon pienempiä ja väli- sekä sivuhaaroja, satoja lahtia ja isohkojakin järviä. Tämä haara oli melko kapea joten rannalla olevia lintuja pystyi mukavasti kuvaamaan. Tosin monta hyvää lajia jäi kuvaamatta kun huomasi vasta kohdalla, mm vihertikkapari. Haikaroita ja merimetsoja riitti. luulen että laiva kääntyi takaisin ennen kuin edes saavuttiin parhaille lintupaikoille. Lahopuita runsaasti, tikkojen ääniä kuului runsaasti. 4 tunnin risteilyn jälkeen paluu Tulceaan ja ajo hotellille. Kalliskin tuo matka oli, mitähän ne ihmiset matkasta saavat joita eivät linnut kiinnosta, eihän siellä muuten mitään näkemistä ollut. Sama kuin tekisi risteilyn Vanajavedellä.

 

9pv. 26.6 su kotiinlähtö.

Ennen aamiaista kävin hyvästelemässä minervanpöllöt. Auto lähti klo 8.15 lentoasemalle, josta Finnair kello 11.25 Helsinkiin. Tulli oli kiinnostunut käsimatkatavaroistani, kassissa kaukoputki, kiikari ja pari kameraa, laturit, muistikortit ym. Kun tulli tutkii yhden kassia, koko muu jono odottaa!

Helsinkiin saavuttiin ajallaan klo 14, hotellilta auto ja menoksi. Kotona oltiin onnellisesti klo 19 tienoilla, saunaan ja lenkkimakkaran kimppuun.

 

Lopputuloksia:

En ole kävellyt moisia määriä vuosikausiin. On erittäin rauhoittavaa kävellä luonnossa, pysähdellä, kuunnella ja kiikaroida.

 Jos sattuu saamaan hyvän kuvan linnusta se kruunaa tilanteen. (paitsi kuhankeittäjien kanssa tahtoi hermot mennä)

Mitään ongelmia ei ollut, missään ei yritetty huijata, ihmiset olivat ystävällisiä. Mamaiasta palanneet kertoivat saaneensa lähes aina ylisuuria laskuja, rahasta väärin takaisin jne.

Otimme äkkilähdön halvalle, muita kuin matkatoimiston lehden tiedot lomakohteesta ei ollut. Netistä parit tiedot Romanian lintumatkoista, mutta nekään eivät tälle seudulle.

Soneraplazan keskustelupalstaltakaan ei järkevää tietoa saa, ihmisiä kiinnostaa vain rannat, bailaaminen ja ruoka.

Matka ylitti ennakko-odotukset, kahden tähden hotelli oli parempi ja toimivampi kuin monissa kohteissa useamman tähden hotellit.

Ja ennen kaikkea lyhyt lento sopiva ilmasto.

Kohde on lähellä Bulgarian rajaa, että auto alle ja Durankulakin tai Shablan järville. Eikä Tonavan lähimmällee kohdallekaan liene pitkä matka, sillä joki kulkee pitkän matkaa rannikon suuntaan, kääntyy vielä sisämaahan kunnes Tulcean  kohdalla laskee Mustaan mereen.

 

Epäkohdista voi mainita:

Valuuttakurssi joka oli hankala, mutta muuttuu kuulemma heinäkuun alusta, nollia lähtee pois.

Hotellien alueet siistejä, mutta muualla sitten onkin kaikki roskat tien puolessa ja metsiköissä, lähes kuin Suomessa.

Kielitaito, vain hotelleissa puhutaan niukasti englantia,  ruokalistatkin useimmiten romanian kielisiä.

Rap musiikkia pitää täälläkin soittaa, kaiketi siksi että se on henkisesti ja muutenkin köyhien musiikkia.

 

Positiivista:

Ei Heikin eikä Tepon baaria, ei suomalaista iltaa eikä Raimo Piipposta ja Tulipunaruusuja soittamassa jätkän humppaa, ei lihapullia ja perunamuusia.