MONTENEGRO

30.5-6.6.2007

 

Miksi:             Vaimo halusi tutustua uuteen lomakohteeseen.

Kohde:           Becici, jota myydään Budvan yhteydessä, noin 2 km Budvasta. Budvassa noin 10 000 asukasta. Hyvät rannat.

Maa:              Grna Gora, on itsenäistynyt Serbiasta 2006. 350 000 asukasta, pääkaupunki Podgorica, ei omaa rahaa

                      vaan käyttää Euroa. Vuoristoa 80%. Rajanaapurit, Kroatia, Serbia, Albania. Keskipalkka noin. 350 €/kk, maaseudulla alle sen.

Uskonnoltaan ortodokseja ja katolisia.

                      Maa vaikutti kuitenkin sivistyneeltä, rehelliseltä, turvalliselta sekä ystävälliseltä.

Ei vielä turismin pilaama.

Hotelli:           Iberostar Bellevue ++++. Iso, kolmesta rakennuksesta koostuva kompleksi Becicissä.

All inclusive:   Täysylöspito, aamiainen, lounas ja päivällinen olivat todella monipuolisia. Lisäksi väliaikoina palveli terassi- ja allasbaari.

Hintataso:       Ei mitenkään halpaa, hieman alle Suomen hintatason. Bensa 1,15!

Ilmat:              Tullkessa sade oli juuri loppunut, lähtiessä sade alkoi!

 

Menomatka:   Ke 30.5, ylös kello 2, lähtö klo. 3.00. Mukavassa, valoisassa kelissä saavuimme Lentoparkkiin 6.45. Kone lähti puoli tuntia myöhässä 9.15. Lennon kesto Tivatin kentälle n. 3 tuntia.

                      Puolen tunnin ajo hotellille.

Retket:           Kauneinta Montenegroa, ajo Kotoriin, käynti Peratissa olevassa luostarissa/museossa sekä tutustuminen vanhaan kaupunkiin. Ajo serpentiinitietä ylös Lovcen vuorelle ja alas laaksoon, Cetinjen kautta Beciciin. Kauniita ja jylhiä maisemia. Luostarit ja vanhat kaupungit on nähty moneen kertaan, ei kovin kiinnostavaa. Ainoa parempi lintulaji oli bussin ikkunasta nähty sininärhipari laaksossa.

                      Skadar-järvi. Suurin odotuksin lähdimme Skadar-järvelle kansainväliselle retkelle, jota mainostetaan lintu- ja luontoparatiisina. Tietysti osasin odottaa että tällaisella retkellä ei ihmeitä näe. Eikä myöskään näkynyt. Parasta oli joki jota pitkin järvelle menimme ja tulimme pois, pikku-uikkuja ja rastaskerttusia runsaasti, pari mustakaulauikkuja sentään vilahteli kaislikossa. Valkoposki- ja mustatiiroja näkyi kauempana lahdella. Järvellä vain silkkiuikkuja, merimetsoja ja pikkumerimetsoja. Pelikaaneja ei näkynyt, eikä ensimmäistäkään vesilintua. Rääkkä- ja silkkihaikaroita muutama, harmaa- ja pikkuhaikaroita yksi kumpaakin. Ruokailu pienessä vuoristoisessa poukamassa olevassa ravintolassa, kuivaa karppia ruokana.

                      Virpazarista lähtee risteilyitä järvelle, ilmeisesti kuka vaan voi neuvotella hinnoista ja reiteistä. Etempänä sillan jälkeen on opastuskeskus, jonka olemassaolo selvisi vasta retken jälkeen. Ilmeisesti se on luontoihmisille tarkoitettu retkien lähtökohde.

Linnut:            Tutustuttuani kohteeseen huomasin pettymyksekseni, että lintutarjonta on hyvin niukkaa. Merellä näkyi vain muutamia etelänharmaalokkeja, ilmassa räystäs- haara- ruoste ja tervapääskyjä, sekä iltaisin alppikiitäjiä. Rannat on rakennettu melko täyteen, rantojen jälkeen hotellit ja paikallista asutusta, jonka jälkeen vuorenrinne, jonka alaosa on ryteikköä jonne ei ollut asiaa.

                      Puistoissa varpusia, puluja, mustarastaita ja turkinkyyhkyjä sekä tiklejä. Pensassirkku oli positiivisin havainto. Pensastossa vuoren alarinteillä lauleli etelänsatakielet ja mustapääkertut ja muutama talitintti.

Odotin että täältä löytyy ilman muuta mustaleppälintu, virtavästäräkki, hemppo, keltahemppo, harjalintu, nokkavarpunen, syyriantikka, kuhankeittäjä, harmaasirkku jne.

Muu aika:       Koska lintutilanne vaikutti toivottomalta, otin loman lomana enkä stressannut itseäni lintuja kaivaessa. Muutaman kerran kävelimme kävelytunnelin läpi Budvaan, missä ei mitään ihmeitä. Onhan siellä muurien ympäröimä vanha kaupunki, hyvät rannat, basaarialue jne.

Paluumatka:    Lähtö hotellilta 9.05. Kone lähti 12.05. Vantaalla 16.10 ja Lentoparkista lähdimme 17.00. Kotona yhden pysäyksen taktiikalla klo 19.

Loppulause:    Matka onnistui hyvin. Ei mitään ongelmia miltään osin. All inclusivesta johtuen rahaakaan ei kulunut kuin retkiin. Paikkaa voi hyvin suositella vanhemmille ihmisille ja lapsiperheille, ehkä se ei ole mikään jytäpaikka.