MAROKKO, AGADIR

23.2-2.3.06

 

Marokko:      kuningaskunta, väkiluku 31 milj, valuutta dirhami 0,09 €.

 

Agadir:          väkiluku n. 250 000

 

Miksi:            kunhan jonnekin.. Matkalahjakortti oli mennä vanhaksi, joten joku matka piti ostaa.

 

Hotelli

Occidental allegro Agador. Iso, useasta pienehköstä rakennuksesta muodostuva kompleksi. All inclusive palvelu, eli kaikki palvelut sisältyivät hintaan, aamiainen, lounas ja päivällinen seisovista pöydistä. Lisäksi pitseria, snack-baari, allasbaari ja aulabaari, joista kaikki ilmaista, vedet, viinit, oluet, viinat ja muut naposteltavat. Ei tietysti suosi meikäläistä pieni juomaista ja ruokaista. Eli olisi voinut vetää viinaa naamaan vaikka koko päivän. Mutta ei örveltäjiä silti näkynyt.

Ruokailuissa oli alkuruokina salaatteja, jugurtteja, muroja, leikkeleita, pääruokina makaronia, riisiä, ranskiksia, lihaa, kalaa, kanaa eri muodoissa. Jälkiruokina hedelmiä, makeita leivoksia, lettuja, hedelmiä, kahvia.

Todellinen etu oli se, ettei tarvinnut lähteä etsimään ruokapaikkoja ja kuunnella ikäviä sisäänvetäjiä. Eikä tutkia ruokalistoja ja arvuutella mitä se tuokin ruoka tässä maassa on eikä tuskailla tippien kanssa.

Aulabaarissa oli mukava istuksia illallisen päätteeksi ja ottaa pikku limonadit.

Huoneessa oli tietysti toivomisen varaa, selvästi remontin tarpeessa.

 

Aika:             2 tuntia jäljessä. Valoisaa noin 7-19 välillä.

 

Lämpötila:     päivällä 20 tai vähän yli, yöt melko viileitä.

 

Yleisiä lintuja:                     Varpunen, etelänharmaalokki, lännen selkälokki, tiltaltti, mustapääkerttu, samettipääkerttu, pulu, turkinkyyhky, tervapääsky, haarapääsky, mustarastas, mustakottarainen, keltahemppo, harakka, kyläsirkku, kyläbulbuli.

 

1pv. ke 22.2.06

Lähtö kotoa n. klo 13, lentokenttähotellissa n. 18.00, hyvä ajokeli.

Käynti Lauttasaaressa pojan luona.

 

2pv. to 23.2

Huonosti nukutun yön jälkeen ylös 5.30, aamupalaa naamariin, kentälle 6.30. Koneen lähtöaika 8.30, mutta myöhästyi 1,5 h koska 2 matkustajaa jouduttiin poistamaan koneesta.

Agadirissa klo. 13.00, tunnin myöhässä. Hotellissa 14.30. Pikku välipalaa snack-baarissa. Tutustuin lähiympäristöön, joka ei kauhean lupaavalta vaikuttanut.

Päivällinen, aulabaarissa pikku tömpsyt ja läskit silmille.

 

3pv. pe 24.2

Aamulla kävelin lähiympäristössä kun vaimo vielä paklaili itseään. Taksikuski huuteli ja tarjosi kyytiä. Niinpä kyselin matkaa Sous-Massa joelle. Ukko innostui ja teki tarjouksen, johon vastasin ”I thing”. Aamiaisen jälkeen matkaan, koska vaimokin suostui lähtemään, hain saman taksikuskin ”ylös” ja lähdimme matkaan. Kieliongelmia ei tietysti ollut, kuski puhui arabiaa ja ranskaa ja jonkin sanan englantia ja kaikkia sekaisin. Minä pari sanaa englantia kuten ”yes ja no”. Joki löytyi, varsin laaja alue, linnut pääosin kaukana. Flaningoja, haikaroista kapusta- silkki ja harmaa sellaisia. Kahlaajista näkyi pitkäjalkoja, kuoveja, kuireja, sirrejä, tyllejä, vikloja, meriharakoita ainakin. Pienempien lajien määritys hankalaa edes kaukoputkella. Rannalla oli pari koroketta tarkkailua varten, piikkilanka jonka taakse ei olisi saanut mennä. Kiertelimme rantaa, taksikuski mukana, mutta jotenkin tunsin oloni araksi, koska olin kuullut epämääräisiä huhuja turistien ”rullaamisesta”. Lisäksi maa-aines oli kuin punertavaa liisteriä, jossa oli hankala kävellä. Koska olimme nähneet tältä kohdin tarpeeksi, oikaisimme ryteikön läpi takaisin tielle ja hotellille. Tyrkytin sovittua hintaa euroina, mutta olimmekin kuulemma sopineet hinnan puntina! Niinpä!

Illemmalla kävelin lähimaastossa ja istuskelimme altailla, jossa oli koko ajan jonkinmoista ohjelmaakin.

Illalla tutut rutiinit, kuten olympiaurheilua Eurosportilta.

 

4pv la 25.2

Edelleen unta riitti hyvin. Katselin olympialaisia Eurosportilta. Noin kilometrin päästä löysin kuivan joenuoman ja sen takaa joutomaata, jossa ruohoa ja reilu metrin korkuista pensaikkoa. Töyhtökiuruja, mustapäätaskuja, samettipääkerttuja, pajuvarpusia, marokonharakoita ym. Illemmalla kierroksella myös palmukyyhky, tikli, västäräkki ym.

Ruokailut oli miellyttäviä, valinnanvaraa oli, alkuruokina erilaisia salaatteja ja keittoja. Pääruokina, ranskiksia, makaroonia, riisiä, erilaisia lihoja, kalaa, kanaa eri muodoissa. Jälkkärinä monenlaista makeata leivosta, lettuja, hedelmiä. Juomina vettä, punkkua, valkkaria, olutta, kahvia, teetä tai kaakaota ja maitoa.

Mukava ottaa vähän jokaista josta piti.

 

5pv. su 26.2

Päivä alkoi vesisateella, mutta pilvipeite häipyi 9 jälkeen. Koska maasto oli märkää, kävelin vain polkuja pitkin joutomaalla. Taivaalla tervapääskyjen joukosta erottui myös pikkukiitäjiä. Lounaan jälkeen ajoimme taksilla Soukkiin. Eukko osti kengät. En sitten yhtään pidä basaareissa liikkumisesta, koko ajan oltava tarkkana ettei mitään pöllitä. Ja kaupankäynnissä tunnet aina tulevasi huijatuksi vaikka kuinka halvalla ostat. En pidä muutenkaan kaupassakäynneistä edes kotimaassa. Kävellen takaisin, ihme että vaimo sellaista ehdotti. Osuimme jopa laakista takaisin hotellille.

Vahingosta viisastuneena tein kirjallisen tarjouksen taksikuskille seuraavan päivän retkestä Oued Massa joelle.

 

6pv ma 27.2

Päivä oli kaunis, kuski odotteli malttamattomana sovittuna aikana. Ajoimme 60 km matkan etelään. Arvelin mahtaako Mersu kestää näin pitkää matkaa. Joki löytyi, täällä näkyi runsaasti vesilintuja. Eniten näkyi tukka- ja punasotkia sekä nokikanoja. Pari isoa pronssi-ibisparvea lensi ohi ja laskeutui kauemmas. Haukoista näyttäytyi ruskosuohaukka, varpushaukka ja liitohaukka, joka lekutteli kauempana ja lensi sitten ohi, mutta turhan kaukaa. Ajoimme eteenpäin, mutta pronssi-ibikset ruokailivat niin pahassa paikassa ettei niitä kuvaamaan päässyt kuin silloin kun ne pyrähtivät lentoon. Töyhtöiibiksiä ei näkynyt. Olisin mennyt eteenpäin, mutta kuski yritti selittää että siitä ei enää saa ajaa, luonnonsuojelualue. Näin ymmärsin, mutta voi olla ettei häntä enää huvittanut jatkaa. Paluumatkan kuski ajoi hirmuista vauhtia, mihin lie ollut kiire. Sovittu summa piti, tosin kuski pyyteli tippiä, onneksi oli joku kolikko taskussa.

Vaimon poskessa särkyä, tilasimme lääkärin, hän määräsi lääkkeet. Särky häipyi, mutta näkö meni heikoksi! Suomessa heti lääkäriin, joka totesi lääkkeet vallan vääriksi.

Myöhemmin löysin joutomaalta sepelleppälinnun, ja sain kohtuullisia kuviakin. Jaloista lähti myös kalliopyy, en kuitenkaan löytänyt sitä uudelleen vaikka se laskeutui lähelle, harmi. Vaimo jäi ratkomaan sudokuja, sen verran näköä kuitenkin oli jäljellä.

 

7pv ti 28.2

Päivä oli sateinen, tosin ei koko aikaa, vuoroin satoi ja paistoi. Kävimme onneksi matkatoimiston retkellä, jossa sade ei juuri haitannut. Illalla kävin rannassa tutkimassa meren lintuja, lokkeja ja yksi merikihukin näkyi. Mutta sade keskeytti homman.

 

8pv ke 1.3

Aamiaisen jälkeen ajoimme taksilla kalasatamaan. Tarkoitus oli tutkailla linnustoa. Pari asiaa ei oikein vaimoa miellyttänyt, joten visiitti jäi lyhyeksi. Harmaa, selkä – ja naurulokkeja oli sadoittain, samoin muutamia tiiroja, joista tunnistin varmaksi riuttatiiran. Eka syy oli satamassa oleva kuvottava kalan haju, toinen runsaslukuinen miesjoukko. Vaimoa hirvitti, koska huomasi olevansa ainoa nainen, niinpä pikkuhiljaa käppäilimme poispäin. Kävelimmekin koko matkan takaisin hotelille, melkoinen suoritus ainakin vaimolle.

Iltapäivällä lähdin joutomaalle. Näin isojen kahlaajien laskeutuvan lauta-aidan taakse, kiikarilla arvioin linnut paksujaloiksi, joita ne sitten olivatkin. Linnut laskeutuivat noin hehtaarin suuruiselle lauta-aidalla rajatulle alueelle! Onneksi aita oli reilun metrin korkuinen, joten pääsin kuvaamaan aidan yli. Välillä osa linnuista pöllähti lentoon, osa tuli takaisin, osa jäi lähistölle.

Kuvasin lintuja eri puolelta aitausta ja myös hiekkakentälle laskeutuneita lintuja. Ihan mukava päätös matkalle.

 

9pv to 2.3

Kotiinlähtö. Aamulla kiertelin puutarhassa ja löysin laulurastaan. Aamiainen, huoneen luovutus 10.00, lähtö lentokentälle 10.30. Auton ikkunasta näin pohjoisen päin matkaavia kattohaikaroita kymmenkunta. Kone oli taas myöhässä tunnin verran, liekö taas joku doku pitänyt poistaa koneesta? Kone lähti klo 14.20. Lento Helsinkiin reilu 5 tuntia. Laskeuduimme 21.35, matkatavarat tuli nopeasti, hotellibussilla hotellille jossa auto oli ilmaisessa parkissa. Kotimatka alkoi 22.30, loistava ajokeli 10 – 15 astetta pakkasta.

 

10pv pe 3.3

Tankkasimme Juvalla ja ostin aamupalaa aamuksi. Kotona klo 2.30. Läskit silmille. Riston tekstiviesti herätti klo 7.30 : ”Linturetkelle?”. Siitä se taas elämä jatkuu.

 

 

Ennakko-odotus:

Ei kovin suuria odotuksia ollutkaan. Olin hiukan huolestunut lähteissä Tanskan pilakuvien takia, myös muitakin huhuja olin kuullut.

 

Lopputulos

Mitään varsinaisia ongelmia ei ollut. Tanskan pilakuvista ei kukaan maininnut mitään. Turismi on Marokolle äärimmäisen tärkeä, ja sitä pyritän edistämään.

Hotellissa hyvä asiallinen palvelu, hyvät ruuat. Mitään vatsaongelmia ei ollut. Vaimon poskisärkykään ei välttämättä johdu Marokosta, lääkäri voi antaa väärät lääkkeet koska kommunikointiongelmia.

Muuten ei Agadirissa mitään näkemistä ole. Hintataso jäi epäselväksi kun kaikki tarvittava sisältyi matkan hintaan.

Lintuhavaintoja rajoitti selvästi arkuus. En liikkunut varsinaisissa metsissä, vuorilla enkä aavikolla, jolloin näiden lajit jäi pois. Ajattelin vuokrata auton, mutta jotenkin en sitten uskaltanut. Taksi oli hyvä ratkaisu, halvempi ja varmempi kuin vuokrattu auto.

Eli ei ihmeitä, mutta tulipa käytyä.

 

LINTUJA MAROKOSTA

23.2-2.3.06

Pikku-uikku

Kalliopyy

Naurulokki

Haarapääsky

Merimetso

Paksujalka

Etelänharmaalokki

Niittykirvinen

Rääkkähaikara

Liejukana

Lännen selkälokki

Västäräkki

Silkkihaikara

Nokikana

Kalalokki

Punarinta

Kapustahaikara

 

Riuttatiira

Mustaleppälintu

Kattohaikara

Pitkäjalka

 

Sepelleppälintu

Harmaahaikara

Pikkutylli

Kesykyyhky

 

Pronssi-ibis

Pikkusirri

Turkinkyyhky

Mustapäätasku

Flamingo

Suosirri

Sepelkyyhky

Mustarastas

Sinisorsa

Meriharakka

Palmukyyhky

Laulurastas

Ruskosotka

Mustapyrstökuiri

 

 

Punasotka

Punakuiri

Tervapääsky

Samettipääkerttu

Tukkasotka

Kuovi

Pikkukiitäjä

Mustapääkerttu

Ristisorsa

Pikkukuovi

Alppikiitäjä

Pajulintu

 

Valkoviklo

Kyläbulbuli

Tiltaltti

Liitohaukka

Punajalkaviklo

Töyhtökiuru

 

Ruskosuohaukka

Rantasipi

Talitiainen

Varpunen

Tuulihaukka

 

Sinitiainen

Pajuvarpunen

Varpushaukka

Harjalintu

 

Peippo

 

 

Harakka

Keltahemppo

 

Merikihu

Mustakottarainen

Viherpeippo

 

 

Kottarainen

Vihervarpunen

 

 

 

Tikli

 

 

 

Kyläsirkku

 

 

 

 

Yhteensä: 76