Matka Goaan Intiaan

9-17.12.04

 

Räntää:           Jonnekin piti päästä, annoin vaihtoehdot Egypti, Gambia tai Intia. Vaimo valitsi Intian, koska Egyptissä terroristejä, Gambiassa liian mustia miehiä, siis Intiaan.

 

Hotelli:           Majorda Beach, Etelä Goa

Hyvätasoinen, siisti, lähellä mukavia lintupaikkoja.

Ehkä jopa ylipalvelua. Vaatekaapin kokoisia venäläisiä oli runsaasti.

 

Raha:             Rupia,  1€  = 55- 60 rupiaa.

 

Hintataso Intiassa: Halpaa, riippuen mistä ostaa, tai miten hinnan sopii. Markkahinnat on  pyöristetty.

Ruoka:           100-500 rupiaa eli 10-50 mk

Parturi:           20 r eli 2mk

Parranajo:      10r eli 1mk

Taksi:             Listahinnat, mutta kiertoajelut sopimuksen mukaan. Odotustunti 25 r eli 2,5 mk/h. Ajoimme useana päivänä useita tunteja, kallein päivä 800 r eli 80 mk!

Olut:               0,65 l Kingfischer 50- 60 r.

Alkoholi:        Munkkirommi 43% 120 r, Intian whisky 170 – 200r.

 

Ihmiset:          Iloisia, rehellisiä, työteliäitä. Ei lökäpöksy rappari nuorisoa.

 

Työ:               Ei pätkätöitä, vaan pitkätöitä!

 

Aika:              3,5 tuntia edellä suomen aikaa. Valoisa aika 6.30 – 18.00.

 

Tavoite:          Tarkoitus oli kuvata mahdollisimman paljon lintuja.

 

09.12.04 To   Kone lähti Helsingistä tunnin myöhässä, klo 17.45. Kuuden tunnin lento Dubaihin, jossa tunnin välilasku.

 

10.12.04 Pe   Nukkumisesta ei juuri koneessa voinut puhua. Goaan tunnin myöhässä, odottelua koneessa n. tunnin, passin tarkastuksia ja matkatavaran odotusta n. puolitoista tuntia. Ajo hotellille n. 45 min, jossa olimme noin 9.30. Aamupala, majoitus. Vaimon jäädessä purkamaan pakaaseja, lähdin optiikan kanssa maastoon.

                      Hotelli olikin kohtuullisen hyvällä paikalla lintuharrastajan kannalta. Puutarhassa runsaasti lintuja mm. medestäjiä ja tietysti intianvariksia.. Portin oikealla puolen vetiset pellot, vasemmalla puolella joutomaata, jossa pieni lampare ja pieni joki. Rantaan noin 300 metriä.

Aloitin oikean puolen pelloilta jossa lehmähaikaroita, mehiläissyöjiä, aasiankalastajia, kirvisiä. Sitten olikin aika tervetuloa tilaisuuden ja hotellin esittelyn. Kylpyläosaston ikkunasta näin kastanjakukaalin pomppimassa ulkopuolella, hätäinen kuvakin tuli napattua.

Puutarhassa yritin kuvata vikkeliä medestäjiä, aina joku kuva onnistuikin.

Syömään rannassa oleviin schak (röttelö)-ravintoloihin.  Ruokalajiksi lintuharrastajalle sopii Chicken Tikka joka on maukas tandooriruoka.

Rannalla muutamia tyllien sekaparvia, kaukana lenteleviä lokkeja ja tietysti haarahaukkoja ja Intianvariksia riesaksi asti.

 

 

Tässä malliksi, kottaraisia, mainoja, drongo ja aasiankalastaja.

 

 

 

 

11.12.04 La   Nukuin pommiin, heräsin vasta 7.15. Pieni aamulenkki, kuningaskalastajia 3 sorttia, mustavästäräkki, intiantasku ym.

                      Puoliltapäivin pakollinen (vaimon määräys) matkatoimiston retki pääkaupunki Panjimiin, basaarikierros, Äiti Teresan hoitokoti jne. Bussilla Old Goaan, jossa jonotettiin kirkkoon jossa jonkin pyhimyksen muumio tuli nähtyä. Laivalla ruokailu ja Mandovi- jokea pääkaupunkiin. Turhanpäiväinen ja kallis reissu.

 

 

 

Anja nauttimassa äyriäisateriaa ranta”ravintolassa

 

12.12.04 Su   Aamukierros lähimaastossa, aamiainen ja menoksi. Taksi alle ja Carambolimin järvelle. Kuskina Toni Fernandez, katolinen paikallinen taksirenki. Haukkoja ilmassa, mehiläisyöjiä, aasiankalasjia ja drongoja langoilla joka paikassa. Pysähdys pienemmälle järvelle, jossa rantakanoja, haikaroita ja pikkumerimetsoja. Carambolim on iso matala järvi, jossa paljon rantakanoja, haikaroita ja haukkoja. Vesilintuja ei näkynyt. Kirjokalastaja onneksi asettui sopivasti kuvausetäisyydelle.

 

 

Carambolim Lake

 

13.12.04 Ma  Välipäivä, jolloin katselin lähimaastoa. uusina lajeina mm. kultaselkätikka, aleksanterinkaija, valkokorvaseppä, valkoperämanikkeja. Lisäksi onnistuin kuvaaman mungon. Puutarhassa yritin sitkeästi kuvata medestäjiä. Aamulla rannassa lensi ohitse 7 Indian courseria sekä 3 kuovia. Pellosta lähti taivaanvuohi ja metsävikloja.

 

 

Aterian voit valita näistä.

 

14.12.04 Ti    Aamutoimien jälkeen taksi alle. Ajettiin Bondlan luonnonsuojelualueelle, jossa surkea eläintarha. Kuvittelin että kyseessä on eläinpuisto! Netistä ottamassani tekstissä mainittiin, että siellä voi tavata myös mielenkiintoisia (villejä) lintuja. Paksunokkavaris ja virtavästäräkki ei kovasti lämmittänyt, enkä uskaltanut yksin lähteä metsään samoamaan. Paluumatkalla iso Bondalik-järvi, jossa haikaroita, aasiankalastajia, pikkumerimetsoja ja petoja. Huippuna oli ylitse matkustava valkomerikotka.

 

Taksirenki Tony Fernandez oli hovikuskina koko viikon.

 

15.12.04 Ke  Aamukierrokselta mm. harakkarastas, aasianturturikyyhky sekä parvi veikeitä metsäpensastimaleita. Mehiläishaukka pellossa ja ruskosuohaukka palmussa. Muutamia petolintuja jäi taaskin määrittämättä. Taksilla Margaoon basaariin, mausteita, kankaita ja kenkiä halvalla.

Iltakierrokselta mm. kiljukotka ja pikkukotka. Kaksi valkomerikotkaa teki lenkin, mutta eivät kuitenkaan tulleet kuvausetäisyydelle.

 

 

 

16.12.04 To   Aamulla mm. keltajalkakyyhky, punaturturikyyhkyjä. Taas sama taksi alle, Toni sanoi tietävänsä muutaman järven, siispä tutkimaan. Noin 35 km ajoa, joka vastaa Suomessa sataa kilometria, ensimmäinen järvi kuulemma nimeltään Ria. Ensimmäiset vesilinnut löytyivät vasta nyt, kääpiösorsia, taveja, ruskosotkia ja pari pikku-uikkua. Peruslajit kuten rantakanat ja haikarat ja pikkumerimetsot tietysti täälläkin. Seuraavana Curtorimin järvelle jossa olikin runsaasti vesilintuja, mutta samoja lajeja kuin edellisellä järvellä. Curtorimistä löytyi vielä toinen järvi, josta saaliina pitkäpyrstöjassana. Vesilintuja täälläkin, mutta varsin vähäinen lajimäärä, uutena ainoastaan harmaasorsa. Iltakierroksella sain vihdoin intiansäihkynärhestä kuvia.

 

 

Rantaelämää Intialaisittain, lehmiin tai puhveleihin voi ”törmätä” missä vaan.

 

17.12.04 Pe   Herätys kello 3.00. Aamutoimet, lähtö lentokentälle 4.30. Jonotusta jonotuksen perään lentokentällä. Passintarkastusta viiden metrin välein. Kone pääsi sentään lähtemään vartin myöhässä. Dubaissa oltiin jo etuajassa. Helsinkiin saavuttiin 40 minuuttia etuajassa klo 14.55. Lentoparkista pääsimme lähtemään jo 15.45 ja kotona oltiin hyvissä ajoin klo. 20.

 

Loppulausuma

                      Matka oli onnistunut, ei mitään ongelmia. Hihat eivät palaneet kertaakaan. Lintulajeja suunnilleen se määrä mitä kuvittelinkin. Tosin lokkeja, tiiroja ja kahlaajia ei juuri tullut listalle, pensaissa säksättäviä pikkulintuja en edes yrittänyt määrittää. Keskityin kuvaamaan helpompia kohteita. Mm. riikinkukko jäi näkemättä. Kuvaussää olikin hyvä, tosin valon suunta ei aina voi olla sopiva. Puissa taas kirkkaan valon ja varjon konstrasti aiheutti kuvausongelmia.

Rahaa kului vähän.

 

EU                 Mielestäni Intia pitäisi liittää EU:n täysjäseneksi paljon ennen Turkkia. Intian ihmiset ovat paljon eurooppalaisempia kuin turkkilaiset. Ja mitkä markkinat Intiasta avautuisikaan, 1,05 miljardia ihmistä, laskekaapa siitä!