Lomamatka Hailuotoon.

 

Aika:                                    3-6.7.05

Osallistujat:                          Serkkuni Vesa, Raija, eukkoni Anja ja Minä

Majoitus:                              Pöllän Mökkimajoitus, pieni vaatimaton mökki.

 

 

1.pv. La 2.7

Ajoimme vaimon kanssa Vesilahteen serkkuni luo yöksi. Viialassa Turkinkyyhky puhelinlangalla. Vesilahdella 2 mehiläishaukkaa, nuolihaukka.

 

2. pv. Su 3.7

Lähtö Vesilahden Saastonperältä klo 6. Ajoimme Vesan diesel Skodalla Jyväskylän kautta. Parin kahvi ja yhden ruokatauon jälkeen saavuimme Hailuodon Pöllään n. klo 15. Pöllä on hiekkainen niemi saaren eteläosasssa.

Kiertelyä rannalla, tyllejä, lapintiiroja, pikkukuoveja, punajalkavikloja ym. Mökille palatessa tilhi pomppasi maasta lähipuuhun. Kävimme Vesan kanssa Marjaniemessä tutustumassa, lokkeja runsaasti, vesilintuja kauempana lahdella. Marjaniemessä on kalasatama, majakka ja tietääkseni sääasema, pieniä mökkejä, hyvää hiekkarantaa. Emme liikkuneet sen pitemmälle. Paluumatkalla poikkesimme Kirkkosalmen lintutornissa, mistä näkyi runsaasti vesilintuja sekä pari ruskosuohaukkaa sekä tuulihaukka.

 

3. pv. Ma 4.7

Aamulla varhain kävelyä Pöllässä, entisien lisäksi mm. meriharakka, pilkkasiipiparvi, räyskä hiekkasärkällä. Kauempana näkyi särkkiä jossa näytti olevan paljon lintuja, ainakin merihanhia ja ristisorsia. Mistähän sinne pääsisi? Otimme auton ja kartan mukaan. Ajoimme lentokentän sivua Sunikarin kalasatamaan. Tämä ei kuitenkaan ollut se paikka jota Pöllästä katselimme. Kävelimme rantaa pohjoiseen, niemen takaa löytyi kuiva kivikko missä lapintiira ja karikukko kolonia.

Vasta paluumatkalla havaitsimme tien joka lähti lentokentän eteläpäästä, ajoimme tietä niin pitkälle kuin uskalsimme. Hieno hiekka voi olla petollista auton alla! Kävelimme särkän päälle ja näimme Kuivasäikän, joka on samantapaista hiekkasärkkää ja ruohikkoa kuin Yyterin lietteillä. Kävelimme lähemmäs ja tarkastelimme kaukoputkella linnustoa, merihanhet uivat kauempana pohjoispuolella, pari ristisorsaa lepäili uloimmilla särkillä, kuoveja, punajalkavikloja, liroja, suokukkoja, valkovikloja, meriharakoita, tukkakoskeloita, pikkulokkeja, pari merilokkia ja merikihua. Sirriparvi jossa n. 30 suonsirriä lensi matalalla, muttei laskeutuneet.

Päivällä otimme naisväen mukaan, kävimme Marjaniemessä kahvilla, latasin myös kameran akut kuppilassa. Kävimme uudelleen Kirkkosalmen tornissa, torniin on ramppi myös pyörätuoleille! Palasimme kylille ja söimme paikallisessa Iltalento nimisessä ravintolassa.

Myöhemmin ajoimme Tömpän suuntaan, kartan ja tienviittojen tiedoissa melkoisia ristiriitoja. Vastaan tuli sinisuohaukka, mutta ennen kuin pääsin autosta ulos ja sain kameraa kohdennettua, lintu hävisi puiden taakse. Myöhemmin ruskosuohaukan ehdin kuvata. Tömpän pysäköintipaikalla vaimo havaitsi puuhun lennähtävän linnun, joka osoittautuikin pohjantikaksi. Parkkipaikan jälkeen kolme mahdollisuutta, missä sitten torni on?. Menimme laidunmaata jonkin matkaa, mutta käännyimme takaisin koska olimme karjan laitumilla!

Illalla kävelimme vielä Pöllän rannoilla. Saunoimme, otimme napanterit ja nukuimme.

 

4. pv. Ti 5.7

Aamukierros Pöllä, ja Kuivasäikkä, ei uutta. Aamupalaa tuulensuojaan.

Koko poppoolla lähdimme tavoittamaan saaren pohjoisosan Sunijärveä ja sieltä pohjoisrannalle. Tienviitta löytyi ihan kartan mukaan. Tie muuttui pian 55 mm sepeliksi, jota ajoimme pitkään, matkalla useita pienien teitten haaroja. Lopulta usko petti ja käännyimme takaisin. Päätimme kokeilla Pökönnokkaa, paikka löytyi, mutta nokka oli karjan laidunmaana, joten sekin jäi tutkimatta. Turhautuneena pois, kävimme Vesan kanssa vielä Sunikarissa etsimässä pikkutiiraa, mutta turhaan.

Illemmalla tuuri kääntyi. Lähdimme uudelleen Tömpän suuntaan Viinikantietä, täällä metsä on lehtipuuvaltaista lehtoa. Heti tien alussa, sahan luona, tiellä käppäili turkinkyyhky. Yritimme eteläkärkeen, tie loppui ja edessä kolme pikkutietä, kahdessa yksityistie kyltit, menimme siis ainoaa vapaata, vasemman puoleista kärrytietä kävellen. Missään en ole nähnyt niin paljon hyttysiä kuin täällä. Kävelimme rivakasti reilun kilometrin kunnes tulimme jonkinlaiseen kylään, jossa vanhoja kalastaja-asumuksia, paikka oli kovasti metsittynyt eikä rantaa näkynyt, jatkoimme matkaa, mutta edessä oli asumus jossa oli matot kuivumassa. Jätimme menemättä, hyttysten takia ei ruvettu miettimään muita vaihtoehtoja vaan palattiin autolle. Ajoimme paikalle jossa komea haavikko, pysähdyimme luonnollisille tarpeille, kun Vesa kysäisi, ”mikä tuolla puussa roikkuu?”. No, merikotkahan se siellä haavan alaoksalla istuskeli. Kuvasin muutamia kuvia, yritin kävellä hiukan lähemmäs, mutta kotka lähti läppäseen, teki kuitenkin vielä pienen kierroksen ja häipyi.

Poikkesimme Kirkkosalmen torniin. Parkkipaikalla oli mopo. Tornissa aito paikallinen lintuharrastaja, pitkä liuhuparta, Rukan asu, vastaili niukasti muukalaisten kysymyksiin.. Huomasin pikkulintuja pomppivan sillankupeen ruovikossa, putkella ne osoittautuivat viiksitimaleiksi. Timaleita oli neljä, mutta ne lennähtivät pian pois näkyvistä. Paikallismieskin muuttui heti puheliaammaksi.

Illalla taas entiset rituaalit.

 

5. pv. Ke 6.7

Aamulla perinteinen kierros, ei pikkutiiroja vieläkään. Sunikarissa pilkkasiipipoikueessa 7 pientä poikasta. Pakkasimme ja siivosimme jälkemme. Ajoimme lossille ja Liminganlahden luontokeskukseen. Majoituimme. Kävimme Vesan kanssa luontokeskuksen lähellä olevassa matalammassa tornissa. Lahdella näkyi paljon vesilintuja, kahlaajia lähinnä vikloja ilmassa. Kalasääski nappasi ison kalan ja häipyi. 3 mustapyrstökuiria lensi mukavasti tunnistettavansa. Vanha merikotka lensi ja laskeutui aidan tolpalle, mutta turhan kauaksi tornista. Toinen esiaikuinen lensi kauempana useita kierroksia, mutta ei tullut kuvausetäisyydelle. Lähdimme syömään paikalliseen Veijo Shellin baariin. Ajoimme saman tien Lumijoen Sannanlahden torniin, sielläkin melko olematonta, 6 merihanhea lensi kaukaa ohi, vanha merikotka istui kauempana kivellä. Polun varressa kasvoi todella paljon valkolehdokkeja!

Kävimme vielä myöhemmin luontokeskuksen vieressä olevassa tornissa, nyt tolppien päässä istui kaksi vanhaa merikotkaa. Luontokeskuksen vierestä pellolta tavoitimme peltosirkun.

 

6. pv. To 7.7

                      Aamulla ennen ”herätystä” kävin tornissa, nyt vain yksi merikotka päivystämässä.

Aamiainen kuului majoituksen hintaan. Tavarat autoon ja nokka kohti etelää. Ajoimme Kokkolan suuntaan. Heti kohta ensin yksi hirvi tien laidassa§aidan takana, myöhemmin kolmen hirven parvi. Käännyimme Seinäjoen suuntaan, poikkesimme Kauhavalla Iisakki Järvenpään puukkotehtaassa. Route 66:iä myöten Tampereelle, Nokialle, Tottijärvelle ja Vesilahteen.

 

7. pv. Pe 8.7

Perjantaina kävimme kalassa Saastojärvellä, Vesa saikin kilosen hauen, minä pari ahventa ja hauentupin. Lampijärvellä katsomassa miten pari mehiläishaukkaa nousi korkealle nuolihaukkojen ahdistaessa, kalasääski poikkesi paikalla. Narvan markkinoilla kävimme porukalla katsomassa tervahautaa..

 

8. pv. La 9.7

Tavarat autoon ja matkaan. Poikkesimme Turengissa äidilläni, Hämeenlinnassa Anjan kahdella siskolla. Kotona olimme kello 18.15.

 

Loppulause:

Matka onnistui hyvin. Ei mitään ongelmia. Lintulajeja koko matkalla laskin 105 ja Hailuodossa 86.  Ajankohta ei lintujen suhteen ollut paras mahdollinen, kahlaajien muutto ei ollut vielä alkanut. Kaikkiin paikkoihin emme löytäneet, ehkäpä päivä pari lisää olisi auttanut. Sää oli koko ajan loistava. Negatiivisena puolena hyttyset ja paarmat tuulettomilla paikoilla.

 

 

Lintulajit Hailuodon matkalta

Hailuodosta

Kuikka

Meriharakka

Sepelkyyhky

Pajulintu

Joutsen

Pikkutylli

Turkinkyyhky

Sirittäjä

Merihanhi

Tylli

Käki

Harmaasieppo

Ristisorsa

Töyhtöhyyppä

Tervapääsky

Talitiainen

Sinisorsa

Suosirri

Käpytikka

Hömötiainen

Harmaasorsa

Valkoviklo

Pohjantikka

Viiksitimali

Lapasorsa

Karikukko

Kiuru

Harakka

Haapana

Liro

Metsäkirvinen

Varis

Tavi

Rantasipi

Niittykirvinen

Korppi

Tukkasotka

Punajalkaviklo

Haarapääsky

Tilhi

Lapasotka

Kuovi

Räystäspääsky

Varpunen

Tukkakoskelo

Pikkukuovi

Västäräkki

Peippo

Isokoskelo

Taivaanvuohi

Punarinta

Järripeippo

Telkkä

Suokukko

Leppälintu

Viherpeippo

Pilkkasiipi

Naurulokki

Kivitasku

Vihervarpunen

Silkkiuikku

Harmaalokki

Räkättirastas

Pajusirkku

Merikotka

Selkälokki

Mustarastas

Keltasirkku

Ruskosuohaukka

Merilokki

Laulurastas

 

Sinisuohaukka

Kalalokki

Kulorastas

 

Hiirihaukka

Pikkulokki

Punakylkirastas

 

Varpushaukka

Lapintiira

Lehtokerttu

 

Tuulihaukka

Räyskä

Pensaskerttu

 

Nokikana

Merikihu

Ruokokerttunen

Yhteensä: 86 lajia

Lisäksi Liminganlahdella

Mustaviklo

Peltosirkku

Kalasääski

Pensastasku

Mustapyrstökuiri 3

Törmäpääsky

Keltavästäräkki

 

 

(Merikotkia 4)

 

 

 

Matkalta ja Vesilahdelta

 

Pulu

Lehtokurppa

Mehiläishaukka

Metsäviklo

Kuusitiainen

Töyhtötiainen

Nuolihaukka

Tiltaltti

Kalatiira

Hippiäinen

Mustapääkerttu

Mustavaris

 

 

Koko reissu:

105 lajia