EGYPTIN REISSU

22.2-1.3.2007

 

Paikka:                                Sharm el Sheikh

Hotelli:                                 Creative Grand Sharm

Matkatoimisto:                     Domina Travel

Lentoyhtiö:                           Air Finland

Valoisa aika:                        6-18

 

Miksi:                                  Päätettiin käydä jossain ennen kevättä (ja lintumuuttoa). Vaimo ei halunnut pitempää lentoa.

 

Valmistelu:                           En valmistautunut kovinkaan paljon. Pekka Malmilta sain tietoa alueen lintupaikoista. Luin netistä muutamia matkakertomuksia.

 

21.2 Ke                               Aamupäivä töissä. Lähtö kotoa 13.30. Hotellille 17.30. Ajokeli loistava -14 pakkasessa. Käynti pojalla Lauttasaaressa ja takaisin hotellille yöksi.

 

22.2 To                               Ylös 4.30, aamiaiselle ja bussilla kentälle 5.40. Kone lähti ajallaan 7.00. Laskeuduimme Sharmiin etuajassa 11.45. Uusi hieno lentoterminaali ja nopea toiminta. Hotelille ehkä 20 km, saavuimme 13 aikoihin.

                                            Esitteessä mainittiin että kaikki huoneet ovat altaille päin, meidän porukasta ei kellään. Vaimo ei (taaskaan) hyväksynyt huonetta. Menin selvittämään respaan että huone pitää vaihtaa, Mies sanoi että ei ole vapaina muita. Sanoin että hän valehtelee, koska näin että viereistä altaanpuolen huonetta siivottiin edellisen jäljiltä. Se olin kuulemma varattu, mies esitti että parin päivän päästä voi vaihtaa huonetta. Sanoin että haluan huoneen 243 koska se on tyhjä. Lopuksi sain tahtoni läpi.

                                            Vaimo oli hyvin tyytyväinen, huoneessa oli iso valoisa terassi altaan puolelle ja suora pääsy altaille.

                                            Tutustuin lähimaastoon, ei kovin lupaavalta vaikuttanut, palmukyyhkyjä, lehmähaikaroita sentään. Naapurihotellin ranta oli käytettävissä. Sieltä löytyikin kyyryhaikara kalastelemasta ja paluumatkalla yllättäen puskan juuresta sinirinta, joita sitten löytyikin päivittäin.

                                            Tervetuloa tilaisuus, varasimme vielä puolihoidon, koska lähellä näytti olevan baareja niukan puoleisesti.

 

23.2 Pe                                Hyvin nukutun yön jälkeen ylös kuudelta, aamu oli valkenemassa. Lähipuistosta uusi tuttavuus valko-otsalepinkäinen.

                                            Uintia, kävelyä. Kunnon päiväunet. Illemmalla rannasta kalasääski nappasi kalan.

 

24.2 La                                Aamiaisen jälkeen tien varteen kytistämään taksia. Taksikuski näytti asialliselta, näytin satelliittikuvasta puhdistamon sijainnin ja sovimme hinnan ja ajan. Kuski oli melko ihmeissään kun yritin selvittää että altaille tulee kaikkien hotellien paskavedet. Osuimmekin paikalle helposti. Naama Baysta juuri ennen Merriot hotellia käännyttiin vasemmalle vuoriston suuntaan. Olin jo lentokoneesta katsellut altaita. Jo kauempaa näkyi penkalla olevia kattohaikaroita. Kattohaikarat lähtivät jostain syystä lentoon jo ennen kuin ehdimme autosta ulos. Myös yksi pelikaani nousi ja suuntasi haikaroista poiketen merelle päin. Muista lajeista löytyi nokikanoja ehkä 50, taveja kymmenkunta, jouhisorsa naaras, kynsihyyppiä ehkä 10, valkovikloja pari, kymmenkunta punajalkavikloa, pari rantasipiä, muutama pikkusirri, harmaahaikara. Pienempien lintujen määriä oli vaikea arvioida koska ne lentelivät edellä pakoon joten kokonaismäärää en ruvennut murehtimaan. Altaita oli ehkä 14 kahdessa rivissä. Olisin odottanut jotain mielenkiintoisempia lajeja, kirjosiipikiuruja, aavikkopyitä tai petolintuja. Kuski odotteli valvomokopilla henkilökunnan kanssa. Parin tunnin jälkeen takaisin hotellille. Sovimme taksikuskin kanssa seuraavaksi päiväksi keikan Ras Muhammedin luonnonsuojelualueelle.

 

25.2 Su                                Aamiaisen jälkeen Tamer Saleh saapui Peugeot 504 vm. 75 autolla (rattivaihde) noutamaan. Ajo Sharmin vanhan kaupungin ja sataman ohitse etelään. Ras Muhammed on Siinain eteläisin kärki, joka on kuivaa hiekkaerämaata. Mutta ranta on matalaa ja eteläisimmässä kärjessä on jopa mangrovea. Alueelle on ulkomaalaisilta 5 US$ sisäänpääsymaksu. Kuski ei maksanut mitään. Kävimme luontokeskuksessa jossain rispaantuneita täytettyjä kaloja ja lintuja, sekä kuvatauluja. Niemeen ajettaessa rannalla ja riutalla muutama lokki ja räyskä. Kaukana olevalla riutalla näkyi olevan muutama hanhi parin räyskän seurassa., mutta liian kaukana määritettäviksi. Hieman eteenpäin mentäessä 8 meriharakkaa ja räyskä, mangrovessa afrikansilkkihaikara. Pari kalasääskeä saalisteli lähistöllä. Laguuni näytti lupaavalta, mutta ei lintuja. Kuskin mukaan se on lokakuussa aivan täynnä lintuja.
Varmaan totta. Todennäköisesti myös pedot lentävät tästä yli eteläisempään Afrikkaan. Turha reissu, mutta tulipa käytyä, ei jäänyt vaivaamaan. Olisin odottanut että kahlaajia olisi ollut edes jonkin verran, eikä myöskään pikkulintuja pompannut mistään, vaikka ajoimme pitkiä matkoja hissukseen.
Tamer Saleh on varsin fiksu taksikuski, ei yrittänyt huijata, sovittu hinta piti, ei pyytänyt tippejä, ei pitänyt turhaa kiirettä. Vaikka molempien kielitaito on mitä on, asiat tuli hoidettua sujuvasti.

 

26.2 Ma                              Välipäivä. Kävelyä Sharmin eteläkärkeen Ras um Sidin majakalle, uintia altaalla. Käynti rannassa, jossa näkyy niukasti lokkeja, mutta ne lentävät kaukana ulapalla.

 

27.2 Ti                                 Tamer Saleh tuli heti aamiaisen jälkeen noutamaan meidät. Ajoimme pohjoiseen Naama Bayn ja lentokentän ohi varsin hyvää kaksikaistaista moottoritietä Nabqin luonnonsuojelualueelle. Sisäänpääsy 5 dollaria tännekin. Miinakenttien välistä tietä eteenpäin. Matalaa rantaa pitkälti. Beduiinikylän kohdalla mangrovea. Kalasääski ruokaili aidalla, kolme silkkihaikaraa. Kauempana harmaahaikara ja 2 kapustahaikaraa. Kuningaskalastaja lähti mangrovesta ennen kuin ehdin huomata sitä. Merimetso kauempana. Nokilokki lensi kohtuullisen läheltä mutta pahasti vastavalossa. Pari kivitaskua beduiinikylän tienoilla. Jatkoimme vielä 5 km eteenpäin kunnes uusi mangrovelaguuni. Lintuja ei näkynyt matkalla nähtyjä korppeja ja kyyhkysiä lukuun ottamatta. Mutta nätti paikka.

 

28.2 Ke                               Kuumin päivä, rannalla pariin kertaan. Kalasääski istui lipputangon päässä välittämättä ihmisistä. Pari räyskää läheltä ohi, valkosilmälokkeja meni turhan kaukaa. Delfiiniparvi kauempaa ohi.

 

1.3 To                                 Lähtöpäivä. Sattumoisin Saksalaiselta kanavalta viestinhiihtoa, Suomen naiset voittivat. Parvekkeelta huomasin yllättäen ison parven pääskysiä, tervapääskyjä ja varsin selvästi tunnistettavia vaaleakiitäjiä meni suhteellisen läheltä. Joko se muutto alkoi? Matkalla olin tähän asti nähnyt vain muutaman yksinäisen haarapääskyn ja pari kalliopääskyä.

                                            Auto saapui hakemaan 10.30, ajo kentälle, kone lähti puoli tuntia myöhässä 13.40.  Helsinkiin laskeuduimme 18.50 ja kotimatka alkoi 19.45. Kotona yhden pysäyksen jälkeen klo 00.10. Vantaalta lähtiessä satoi jalkarätin kokoisia lumihiutaleita, mutta onneksi sade laantui Lahden jälkeen.

 

Linnut:                                  Valitsin kohteen siinä toivossa että näkisin erämaan lintuja, niitä ei näkynyt, olivat varmaan vielä etelämpänä. Ei näkynyt petolintuja, ei kirvisiä, sirkkuja tai kiuruja. Ehkä pari-kolme viikkoa myöhemmin olisi jotain tapahtunut.

 

Paikka:                                Sopii hyvin aurinkoa haluaville ja snorklaaville. Mitään kulttuuria ei kylästä löydä. Vihreätä on vain hotellien puistoissa. Hotellit suuria, matalia, useista rakennuksista koostuvia komplekseita. Turisteista valtaosa oli venäläisiä. Muutamat etuilivat ruokalassa varsin törkeästi, nimenomaan vanhemmat naiset!

 

Ihmiset:                                Ystävällisiä, kielitaidoltaan heikkoja (kelläs se nyt hyvä olisi?). Paikka vaikutti hyvin turvalliselta, vartijoita paljon. Teillä poliisit pysäyttelivät ja pyysivät nähdä passia.

 

Taksikuski:                           Meillä oli kolmena päivänä sama kuski Tamer Saleh, kolmissakymmenissä, länsimaisesti pukeutunut, ystävällinen, asiallinen. Ei mitään nopeasti rahat pois mentaliteettia, vaan ajoi rauhallisesti, pysähteli eikä hoputtanut eteenpäin. Kaikki sopimukset piti, ei ruinannut tippiä.

 

Loppulause:                         Ei mitään ongelmia, terveys hyvä koko ajan. Puolihoidossa syötiin kaikkea mikä miellytti. Lintuharrastajan pitäisi käydä täällä lokakuussa!