BULGARIA, Sunny Beach

22-29.6.2007

 

Miksi:                                  ”Mitäs tehdään juhannuksena?”

                                            ”Löytyiskö netistä mitään halpaa?”

 

Matkatoimisto:                     Detur (turkkilainen!)

Hotelli:                                 Splitka xx+

                                            Keskustasta 1km etelään, yllättävän hyvä taso, runsas ja monipuolinen aamiainen. Huoneen vaihtokin onnistui, kun ilmastoinnin cooleri ei pelannut.

Lentoyhtiö                            Hemus Air, Bulgaria

Hinta:                                   320€/lärvi

Valuutta:                              1 euro oli 1,91 levaa.

Hintataso:                             About puolet Suomen hinnoista, bensa 2 levaa eli noin 1 euro/litra. Olut kaupassa puoli litraa noin 1 leva, samalla hintaa myös useissa ”keitaissa”.

                                            Ruoka 5-12 levaa, salaatit 2 levan kantturoissa, pitsat 5-8 levaa. Eipä juuri viime kesästä nousseet.

 

Pe  22.6                               Lähtö kotoa 10.30, saapuminen lentoparkkiin 14.45. Kone lähti 17.30, vartin myöhässä.

                                            Lentoateria paperipussissa, sämpylä ja voisarvi sekä vohveli. Vesi ja mehu ilmaista, Finnairilla nekin maksaa!

                                            Laskeutuminen Burgasiin 20.30, lentokentältä selvittiin ennätysnopeasti, hotellilla jo 21.15.

 

La 23.6                                Lähdin etsimään mitä joen rannasta, reilun kilometrin päästä, löytyisi heti 5.30 hämärissä. Nuoriso oli vasta tulossa kämpille! Joki on kapea ja ruovikkoinen, toisella reunalla penkka, jossa kärrytie.  Vastarannan ruovikossa räksytti rastaskerttusia ja hieman hiljaisemmin rytikerttuset, sekä muutama kirkasääninen silkkikerttu. Puissa tuulihaukkapoikue, kuhankeittäjiä ja nokkavarpusia. Oikealla oli kuivaa joutomaata, jossa epämääräisiä asuttuja röttelöitä joilla viljelymaata. Ilokseni kuulin mehiläissyöjien ”wry wry” ääniä, lintuja surrasikin hyönteisjahdissa. Turkin- ja turturikyyhkyjä jokusia, kovasti arkoina. Kävelin valtatien ali tekojärvelle asti. Järvellä vain harmaalokkeja, langalla mustaotsalepinkäinen.

                                            Aamiaiselle joka olikin yllättävän runsas, jugurtit, munat, makkarat, leikkeleet, vihannekset, juustot, kahvileivät jne. Olimme odottaneet espanjalaistyylistä kuivaa sämpylää ja seisonutta kahvia.

                                            Kävimme keskustassa kävellen, turkasen kuuma. Ilmeisesti meitä totutetaan siihen mitä elon päätyttyä saadaan kokea. Onneksi matkan varrella oli keitaita odottamassa janoisia matkaajia.

                                            Ruokailemaan emme jaksaneet mennä hotellin omaa ravintolaa pitemmälle. Ihan hyvät safkat.

                                            Illemmalla kävin uudelleen jokivarressa.

 

Su 24.6                                Aamulla taas jokirantakierros. Tukahduttavan kuumaa. Niinpä illalla olikin komea ukonilma.

 

Ma 25.6                              Aamulla varhain käppäilin tuulimyllyravintolan mäkeen, mistä viime vuodelta hyviä kokemuksia. Matkaa vain nyt ehkä 3,5 km. Nokkavarpusen poika suostui kuvaan, mikä on tälle aralle linnulle outoa. Tiklejä ohdakkeissa, pensassirkku lauleli puussa hiukan hernekerttumaisesti. Mustaleppälintu ja leppälintu, mutta harjalintua ei nyt näkynyt. Taisi tulla 10 kilometrin kävely nousevassa helteessä. Aamiaista naamariin. Pyysin respan tilaamaan vuokra-auton. Loppujen lopuksi se onnistuikin ja auto tuotiin puolilta päivin. Ford Fiesta, onneksi ilmastointi oli tehokas (40€/vrk).  Ja sitten survival-matkalle Bulgarian rauhalliseen liikenteeseen. Nopeusrajoitus 60 km/h tarkoittaa että  mustilla länsiautoilla se pitää ylittää väh.100%:lla.

                                            Auton nokka kohti etelää, Pomorien ohi viimevuotiselle yöhaikarakosteikolle. Paikka oli nyt kuivahko eikä haikaroita näkynyt, muutamia kahlaajia vain. Ajoin sivutietä jossa kartan mukaan on jokin lammikko, mutta en löytänyt järkevää kulkua lammelle joten käännyimme takaisin Pomorieen. Ajoin nyt kylän läpi suolamuseon rantaan (sattuma), saarekkeessa oli suuri tiirayhdyskunta, riutta- ja kalatiiroja. Muutama mustanmerenlokki joukossa, kahlaajista avosetteja, mustajalkatylli ja pitkäjalkoja, tietysti satoja merimetsoja eri puolilla. Ajoin perinteisille paikoille poliisikopin vierestä. Altaiden vesi oli yllättävän alhaalla, muutama reunimmainen oli täysin kuivana. Pitkäjalka tuli hätistelemään pysähdyttyämme, kauempana silkki- ja kapustahaikaroita, kyhmyjoutsenia ja ristisorsia. Ja todella kova helle.

 

Ti 26.6                                 Aamiaisen jälkeen matkaan. Taas Pomorien ohi ja Burgasin läpi Burgas-järvelle. Moottoritien reunassa on hyvää tilaa pysähtyä, joten pysähdyin aina voimalinjan pylväisen kohdalle, sillä niistä on hyvä näkyvyys. Harmaa- rääkkä- silkki ja pikkuhaikaroita, nuoria pelikaaneja, liejukanoja sekä satoja merimetsoja. Pikkuhaikara mukavasti kuvattavissa, tosin valo ei täysin oikeasta suunnasta.

                                            Jatkoimme matkaa Mandra-järven ja Sozopolin kaupungin ohi aina Dunas’iin (dyynit) saakka. Täällä mainittava uusi laji oli ruskohaikara.

                                            Takaisin Pomorieen, samat paikat kuin eilenkin. Nyt paikalla myös 5 pelikaania, jotka lähtivät ennen aikojaan lentoon.

 

Ke 27.6                               Aamiaisen jälkeen vielä autolla liikkeelle, tuulimyllyn taakse mäkeen. Nyt yllättäen balkanintiainen kuvattavaksi. Ajelimme vielä vähän pienempiä teitä, kattohaikara pesältä ja töyhtökiuru tuli kuvattua. Auton luovutus klo. 12. Käppäilyä ja tuliaisten ostoa.

 

To 28.6                               Lähdin 5:n jälkeen käppäileen tuulimyllyn mäkeen, että olisin paikalla auringon noustessa. Humalaisia nuoria skandinaaveja hoippui vielä kävellen hotelleihinsa. Nyt ei mitään ihmeitä, mutta onneksi sain kuvattua vaaleakultarinnan, joka kotimaisesta poiketen pesii pusikoissa, laulukin on yksioikoisen kuivaa. Illemmalla kävin jahtaamassa mehiläissyöjiä jokivarressa, kovin olivat epäluuloisia.

 

Pe 29.6                                En enää aamulla viitsinyt lähteä liikkeelle. Lähtö hotellilta 9.45, lento lähti 13.30, vartin myöhässä. Lentokentällä ihmettelimme venäläisten matkailijoiden tietämättömyyttä, lähes jokaisen käsimatkatavaroista poistettiin juomia, aurinkovoiteita ja jopa veitset ja haarukat! Vantaalle laskeuduimme 16.30, lentoparkista pääsimme kotimatkalle 17.15. Yhden pysäyksen taktiikalla kotona klo 21.10.

 

Lopputulos:                          Ei mitään ongelmia. Kuumaa, halpaa.