SUNNY BEACH BULGARIA

MATKAKERTOMUS

 

Aika:                  20.6-28.6.06

 

Miksi:                Vaimo osti Netistä äkkilähdön.

Matkatoimisto:  Tjäreborg

Valuutta:            1 euro – 1,8-1.9 levaa.

Valoisa aika:      6-21

Lämpötila:          Erittäin kuuma joka päivä, etenkin viikonvaihde todella helteinen. Nestettä kului.

Liikenne:            Kamalaa, äkkirikkaat saksalaisilla menopeleillä ohittaa missä sattuu.

Hinnat:               Tietysti riippuu mistä ostaa. mutta meikäläinen ostaa aina halvimmasta.

                          Pitza                                                                     5-6 levaa

                          Olut ruokapaikassa                                               0,3 litr 1leva       0,5l 1,5 lev

                          Bensa                                                                   1,8 levaa eli 1 euro/litra

                          Whisky Grants 10v  1 litr lentoas.                          11 euroa

                          Whisky paikallinen 0,7 litraa                                  9 levaa (juotua sekin tuli)

 

Hotelli:               Slavianski, sijaitsi pohjoispuolella. Korkea rakennus, meillä 6 kerros, huone 620.

                          Parveke pohjois, luoteeseen, Emine vuorille.

                          Ihan hyvä hotelli, runsas ja hyvä buffetaamiainen.

                          Noin 0,5 km päässä joutomaata ja rinnettä.

 

Sunny Beach      Hiekkarantaa muistaakseni 8 kilometriä. kaikkea mahdollista tarjolla. Kulkuneuvoja vuokralle, polkupyöriä, sähkö mopoja, sähköautoja, vossikoita, minijunia. Myynnissä lähes kaikkea piraatteina.

                          Hirveän paljon paikalla oli lapsiperheitä, meidänkin lennolla kymmenittäin.

 

Rutiinit:               Nousin ennen kuutta. Lähdin lenkille kiikarin ja kameran kanssa heti 6:n jälkeen. Palaisin ennen 7.30:ta jolloin vaimokin oli päässyt ylös. Aamiaiselle ja sitten päivän muihin toimiin. Rantakadulla syömässä joskus 2 ja 5 välillä. Illalla istuimme parvekkeella kiikaroiden ihmisiä. Telkasta tuli katseltua potkupalloa tai paremmin jalkoihin potkintaa, mihin nyt kukin sattui osumaan. Harmittaa vieläkin Italian lahjaksi saama voitto.

 

Ti 20.6               Lähtö Kuopioon 15.30, Kuopiossa ei ole lentoasemaa, joten piti ajaa Siilinjärvelle. Lento lähti vartin myöhässä 19.45 ja saapui Burgasiin 22.45. Matkatavaroita piti odotella reilun tunnin.

 

Ke 21.6             Hotellihuoneessa oltiin 1.30, eikun läskit silmille. Heräsin satakielen lauluun, äänessä oli muiden lisäksi laji jonka täytyi olla vaaleakultarinta, tähän lajiin kuvaus sopi mainiosti. Auringon noustua lähdin tutkiin ympäristöä. Merellä näkyi lokkeja ja merimetsoja kauempana. Vastakkaisesta suunnasta missä asutus loppui alkoi joutomaa, entistä peltoa ja pusikkoa sekä muutamia puita. Turturikyyhkyjä ja etenkin nokkavarpusia oli runsaasti sekä paljon perhosia.

                          Tervetuloa tilaisuus oli toisella puolen kylää puoliltapäivin. Ruokailimme matkatoimiston mainostamassa Arizona ravintolassa. Ruoka oli kallista, kylmää ja molempien mielestä outoa, lisäksi lasku oli väärin.

                         

To 22.6             Paikallista liikuntaa. Vaimon kanssa ja yksin, kattohaikaran pesintä, töyhtökiuru, vihertikka, minervanpöllö maininnan arvoisia. Ruokapaikkaa etsiessä kiintyi huomio paikkaan joka oli lähes täynnä. Merkki siitä että sisään kannattaa poiketa. Tässä La Banana ruokalassa söimmekin tästä eteenpäin. Pari Pitzaa ja pari puolen litran tuopposta maksoi 13-14 levaa eli 5-6 euroa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Eipä ihme että paikka oli aina täynnä, halvat hinnat, hyvä ruoka, nopea palvelu ja lasku aina oikein. Yksinkertainen muovikalustus ei haittaa jos homma toimii.

 

Pe 23.6              Olin vuokrannut auton, se tuotiinkin sovittuna aikana. Olin tilannut halvimman, vaihtoehtoina Fiat Punto tai Opel Corsa, mutta auto olin Chevrolet Alero, 5000 ajettu, ilmastoitu. No mikäs. Eukko ja optiikat kyytiin ja menoksi. Kohti etelää, Pomorien ohi, traakkialaisen haudan jälkeen kosteikko jossa huomasimme haikaroita, auto seis. Kosteikossa olikin kymmenkunta yöhaikaraa, 1 silkki- ja rääkkähaikara. Kuvaamaan! Jatkoimme matkaa lentokentän ja Atanassovon ohi Burgasin läpi. En ihan heti osunut Burgasjärven rantaan, mutta pienen lenkin jälkeen kyllä. Pelikaanit oli kaikki yhdellä saarekkeella, muutama yksinäinen ui kauempana. Pysäytin muutamalle kohdalle mistä hyvä näkyvyys järvelle, harmaahaikaroita useampia, pikkuhaikarat kerkisivät aina huomata minut ennen minua. Todella kuuma ilma. Jatkoimme matkaa etelään missä heti kohta on Mandra järvi (Mandresko), Järveä on molemmin puolen moottoritietä, mutta vain muuta paikka josta järvelle näkyy ja johon voi pysähtyä, merimetsoja tolpissa ja ilmassa, eräällä saarekkeella punasotka koiraita, toisella pikkutiira kolonia. Jatkoimme matkaa, kääntymään pääsi vasta moottoritien loputtua. Takaisin tulessa huomasin tien oikealla puolen jonkinlaisen luontokeskuksen ja jonkinlainen lintutornikin näkyi olevan. Mutta kun olin moottoritiellä en enää ehtinyt kiepata liittymään, enkä viitsinyt käydä Burgasissa kääntymässä.

                          Paluumatkalla pysähdyin Pomorien makean veden altailla, kiikaroimme, pitkäjalkoja ja mustapyrstökuiri sekä harmaahaikara ilmassa, rastaskerttuset räksättivät ruovikossa.. Ristisorsia pari, yllättäen ohi lensi mustahaikara, mutta se katosi näkyvistä kun kaivoin kameraa takapenkiltä. Huomasin että lintuja voi päästä likemmäs penkkaa pitkin. Otin vehkeet mukaan ja ruohikon ja pusikon seasta pääsikin paremmalle hollille. Ei tullut mieleen olisiko täällä myrkkykäärmeitä. Pääsin kohtuullisen hyvään katselukohtaan. Yllättäen mustapyrstökuireja oli yhdessä kohdassa nopeasti laskien 65 ja irtokappaleita siellä täällä! Pitkäjalkoja ehkä 20, kauempana pari kapustahaikaraa. Hieta- ja pikkutiiroja sekä naurulokkeja. Myös 4 avosettia oli kauempana. En kuitenkaan mennyt lähemmäs jotteivat linnut tykkäisi kyttyrää. Entä muuttoaikana, varmaan kaikkia mahdollisia kahlaajia?

 

La 24.6              Autoa ei ollut varastettu, joten lähdimme varman päälle samaan suuntaan. Pomoriessa pysähdyin vahingossa aivan samaan paikkaan kuin edellisenäkin päivänä. Samoja lajeja, mutta lisäksi yksi pronssi-ibis. Nyt vain oli paha vastavalo, joten jatkoimme pian matkaa. Yöhaikarat yhä samassa paikassa. Poikkesimme Atanassovon järvelle, ajoimme kohti rantaa tehtaan jälkeen. Sattumoisin sama paikka, jossa olimme käyneet kääntämässä pari vuotta aiemmin. Tie päättyi lastauslaiturille, kiikaroimme järvelle, pelikaaneja näkyi järvellä. Sininärhi oli kauempana langalla, otin järkkärin ja lähdin kuvaamaan. Lintu ei pitänyt ajatuksesta. Palatessani outo laulaja langalla, arvasin että se on harmaasirkku, vaikken ollut moista nähnyt. Ilmassa oli myös mehiläisyöjä.

                          Päättelimme että järven takana olevan kylän kautta pääsee likelle rantaa, ajoin siis kylän läpi, arvuuttelin risteyksissä lähimmäs rantaa vievää tietä. Ranta lähestyi, mutta sitten tie päättyi kohtaan jossa oli kuin villin lännen ranchin portti. Rantaan meni joku kärrytie. Paikalla oli vuohilauma ja pari ukkoa. Kyselin ”sujuvalla” bulgarialla, miten päästä rantaan. Ukot selvitti ettei kärrytietä voi ajaa, mutta eivät sitten osanneet tai halunneet selittää mistä rantaan pääsisi. Samalla kun jututin ukkoja vaimo huomasi mehiläissyöjän langalla, mutta eihän se kuvaajaa odottanut. Pari pelikaania otti korkeutta järveltä, räpsin kuvia kun vaimo taas huuteli ja osoitti langalle. Lintuhan se oli, ja ehkä miellyttävin yllätys reissulla, mustapääsirkku koiras lauleli karhealla äänellä, eikä kauheasti tykännyt kyttyrää kuvaajastakaan. Emme sitten lähteneet kävellen rantaa kohti, emmekä etsimään uutta tietä rantaan. On se kumma että ei voi olla lintutornia tai opasteita.

                          Ajoin takaisin Pomorieen, nyt olikin paikalla 5 kapustahaikaraa, 3 pronssi-ibistä, ristisorsakin lensi mukavasti läheltä. Kuumuus oli karmea. Altaita on paljon, joten lintuja varmasti olisi paljonkin, Kun liikkuu vaimon kanssa ei oikein viitsi seikkailla ja etsiä mahdollisia polkuja paremmille paikoille. Tämä paikka oli kuitenkin hyvä ja ihan valtatien varrella. Jos lähdette, niin voin kyllä lähteä oppaaksi kun maksatte matkan.

                          Pomoriessa on kahdet eri altaat, SB:ltä tultaessa on ensin suola-altaat tien molemmin puolin, nyt niissä näkyi vain muutamia pitkäjalkoja ja avosettejä. Makean veden altaat ovat ilmeisesti yhteydessä Pomorien järveen.

 

Su 25.6              Vaimo haluaa aina jollekin matkatoimiston retkelle. Tänään oli sen vuoro. Matka sinällään oli hanurista, mutta kuuluihan siihen ruoka ja päivä kului siinäkin. Ja näki maaseutua ja mm. jalkapalloilija Cristo Stoichkovin omistaman loistohotellin (ulkoa päin). Pallon potkinnasta ilmeisesti maksetaan paremmin kuin lintujen bongailusta.

 

Ma 26.6            Paikallista hortoilua, aamiaisen jälkeen lähdin ylös mäkeen, mäki kasvoi pientä tammea ja katajaa. Mitään ihmeitä ei löytynyt, ja todella tukahduttavan kuuma. Myöhemmin vaimon iloksi ostoksia tekemään /( i hate it) kävelykadulle. Kolmet rintsikat 20 levaa, pikkuhousuja kolmet kympillä. Ostinpa minäkin kevyet kengät, muutamat kalsarit ja paidan.

 

Ti 27.6               Viimeinen päivä krematoriossa. Huone piti luovuttaa klo 2 ja kotimatkalle lähteä klo 21.40. Onneksi huoneen sai kohtuu korvausta vastaan pitää lähtöön asti. Eukon piti vielä ostaa jotain lopuilla levoilla. Tietysti ihan järkevää ostaa 2 pulloa paikallista brandyä, se nyt ainakin tulee käytettyä, mahtuu päälle eikä kutistu pesussa. Linja-auto tuli ajallaan. Burgasin lentokenttä on hanurista, mutta ihmeen hyvin päästiin läpi. Kone lähti puolisen tuntia myöhässä. Ruokana Finnairilla on lähes aina viinihärkää, mikä onkin hyvä sillä vaimo ei syö tummaa lihaa, joten minä saan parin annoksen lihat.

 

Ke 28.6             Kone laskeutui Kuopioon tai oikeasti Siilinjärvelle klo 3.30. Parkkeeraus toimii hienosti, sisään ajettaessa pankkikortti automaattiin, portti aukeaa, pois lähtiessä sama kortti aukkoon ja maksu lähtee tililtä, nyt 24 euroa. Ajo kotiin, pienessä tihkusateessa, hiukan varoen tuli ajettua hirvien pelossa, melko väsyksissä kaiken lisäksi. Kinnerin parkkeerasin kotipihaan klo 6.15. Eikun unta huiviin.

 

Loppulause:       Matka meni ihan hyvin, ingen proplem. En ihmeitä odottanut, eikä niitä paljon ollutkaan. Lintuja tuli kuvattua ihan mukavasti. Jotkin lajit yllätti, esim. mustapyrstökuirien määrä, mustapääsirkku. Vesilinnut jäi vähiin, ilmeisesti poikasien kanssa ruovikoissa ja koiraat sulkasadolla. Isoista petolinnuista vain ruskosuohaukka suostui näytille.

                          Mutta menihän se viikko siellä, mutta toista ei olisi kestänyt.

 

Hyvää:               Halvat hinnat. Tasa-arvoinen yhteiskunta, kaikkien on ansaittava leipänsä työllä, myös vähemmistöjen.

 

Lajilista:

Lajit (noin) aikajärjestyksessä

Etelän satakieli

Vihertikka

Töyhtöhyyppä

Vaalea kultarinta

Kivitasku

Naakka

Etelän harmaalokki

Töyhtökiuru

Naurulokki

Haarapääsky

Varpushaukka

Sinisorsa

Harakka

Kirjosieppo

Pikkutiira

Räystäspääsky

Sinitiainen

Keltahemppo

Tuulihaukka

Pensaskerttu

Pikkutikka

Varpunen

Yöhaikara

Punarinta

Kottarainen

Rääkkähaikara

Pajulintu

Pulu

Silkkihaikara

Kyhmyjoutsen

Tikli

Harmaahaikara

Pronssi-ibis

Merimetso

Pikkuhaikara

Liro

Västäräkki

Mustahaikara

Metsäviklo

Tervapääsky

Kapustahaikara

Harmaasirkku

Mustarastas

Keltavästäräkki

Mehiläissyöjä

Viherpeippo

Rastaskerttunen

Mustapääsirkku

Kuhankeittäjä

Rytikerttunen

Kiuru

Tiltaltti

Leppälintu

Oliivikultarinta

Pajuvarpunen

Rantasipi

Sepelkyyhky

Ruostepääsky

Punasotka

Nuolihaukka

Turturikyyhky

Pelikaani sp

Käpytikka

Nokkavarpunen

Pikkumerimetso

Peippo

Pikkutylli

Mustapyrstökuiri

Kuningaskalastaja

Talitintti

Pitkäjalka

Pikkulepinkäinen

Varis

Avosetti

Ruskohaikara

Pikkuvarpunen

Punajalkaviklo

Mustäpäätasku

Minervanpöllö

Ristisorsa

Laulurastas

Mustapääkerttu

Nokikana

Fasaani

Hernekerttu

Hietatiira

Alppikiitäjä

Syyriantikka

Kalatiira

Kulorastas

Kattohaikara

Käki

 

 

Yhteensä

92