BULGARIA 9/2010

 

Kohde:                                Balchik, pieni kaupunki ehkä 50 km Varnasta pohjoiseen. Kaupunki sijaitsee lahdessa jyrkässä rinteessä.

Matkatoimisto:                   Tjäreborg

Lentoyhtiö:                         Thomas Cook, velottaa ruuastakin 16 euroa, eipä monikaan syönyt. Muuten ok, hyviä tarjouksia mm. juomista.

Hotelli:                                Helios ****, hotellin taso ei vastannut neljää tähteä. Huoneessa ei ollut valittamista, mutta muuten ei neljän tähden tasoa.

Valuutta:                             1 eurolla sai 1,9 levaa.

 

 

1pv. 2.9 to     Lähtö kotoa klo 15 aikoihin, ajo pilvisessä +12 asteen säässä Vantaalle. Auton jätimme Lentoparkkiin , lentoasemalla olimme 16.15. Kone lähti 18 aikaan ja Varnaan laskeuduttiin kello 21.45. Bussi vei asiakkaita ensin Albenaan, hotellissa oltiin majoittuneena ennen kello 23:a. Vaihdoin rahaa respassa ja käväisin vielä supermarketissa jonka nimi oli LiDi.

 

2pv. 3.9 pe    Aamulla lähdin tutustumaan lähistöön, oikealle menevää tietä loivasti ylös. Satakieli äänteli ryteikössä, kuhankeittäjä lennähti ohi. Kiersin mäen kautta takaisin hotellille. Aamiainen ei ollut kaksinen. Lähdimme tutustumaan kaupunkiin, aallonmurtajalta huomasin kaukana mäen yllä valtavan kattohaikaraparven ottavan korkeutta, lisää liukui koko ajan pohjoisesta ja osa liukui etelään, parvessa ehkä 2500 – 3000 lintua. Ilma oli jo melkoisen kuuma. Poikkesimme kaupassa, tulimme kämpille, mutta lähdin uudestaan mäkeen. Pohjoispuolella on korkea kalkkikivi- (tms, vaaleata kiveä) vuori**, vuorelle ei kaupungin puolelta mene tietä ylös asti. Kävelin tietä, mutta se kääntyi poispäin, joten en viitsinyt jatkaa. Odotin muuttavia petolintuja, mutta vain yksi muuttava mehiläishaukka, kaukana noin 400:n kattohaikaraparvi. Kuvasin perhosia, talonrötisköjen kohdalla tukeva nainen tuli tarjoamaan superseksiä kymmenellä levalla, kysyin kausikorttia. Olin jo mennyt alaspäin pitkän matkaa kun mäen takaa nousi haikaraparvi, lähdin kiireen vilkkaa takaisin ylemmäs, mutta parvi meni silti kaukaa, parvessa ehkä 500 lintua. Tulin takaisin ja lähdimme rantakadulle syömään. Rannassa on mukavia ravintoloita, valitsimme summassa yhden. Tilasimme pitzat ja Kamenitza-oluet, ei suomalaisten ählämien tasoiset pitzat, mutta ei hintakaan, koko hoito 15 levaa (8 eur). Palailimme kämpille, pikku huilin jälkeen lähdin takaisin kuvaamaan etelänpäiväkiitäjiä kukkaistutuksista, mutta vikkelä perho on hankala kuvattava. Aallonmurtajalta löytyi harmaa- ja naurulokkien joukossa oli myös yksi mustanmerenlokki, riuttatiira lensi ohi pahassa vastavalossa.

 

3pv 4.9 la      Aamulla pilvistä, koko päivä oli puolipilvinen noin 25 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdin vuorelle, ensin maantietä ja sitten löysin viimeisen mustalaismökin takaa polun, joka näytti johtavan ylös. Polku oli alussa jyrkempi, mutta ylempänä loivempaa, kuljin Balchik kirjainten luo, ne olivat ehkä 3 – 4 m. korkeat, siitä vielä tornin taa. Siellä avautui tasainen maisema pohjoiseen. Odottelin muuttavia haikara- tai pelikaaniparvia tai haukkoja, vaikka tuuli pohjoisesta ei muuttoa juuri ollut. Mehiläissyöjiä surisi korkealla, muutama paikallinen tuulihaukka ja muuttavina hiirihaukka ja kiljukotkalaji, jotka menivät kaukaa. Lähdin alas samaa tietä ja olin hotellilla 12 jälkeen. Kävimme syömässä eilisessä paikassa, vaimo salaattia, leivän ja jälkiruuan, minä porsaanpihvin, juomineen hinnaksi tuli 21,30 levaa.

 

4pv 5.9 su     Valkeni sateisena. Aamiaisella suunnittelimme 4 perheen taksiajelua huomiseksi. Sade loppui joten lähdin paremman puutteessa vuorelle toivossa että näkisin muuttoa. Vaikka oli kova pohjoistuuli, vain 2 kattohaikaraa ja pari hiirihaukan oloista sattui kiikariin, ehkä ei ollut riittävästi nosteita. Mustaotsalepinkäinen langalla, kiuru, töyhtökiuru ja muutamia tunnistamattomia pikkulintuja pomppasi maasta. Kuvailin kukkia ja perhosia, ritariperhonenkin sattui etsimeen. Kävimme rannassa syömässä kanaa. Useita tikanääniä kuului metsiköstä ja näin useita vilahtavan lennossa. Aukiolla oli runsaasti perhosia,  poislähteissä harjalintu lensi lähipuuhun, mutta sain kuvan vasta kun se lensi kauemmas.

 

5pv 6.9          Lähdimme 8 hengen porukalla minibussilla Romaniaan. Sisämaan hyvää tietä matka joutui loputtomien peltojen välitse. Rajalta päästiin nopeasti, rajalle oli matkaa noin 70 km. Ajoimme Constantan kaupunkiin joka on Helsingin kokoinen Romanian suurin satamakaupunki. Keskusta on varsin uudenaikainen ja siisti. Anja vaihtoi 20 euroa, sai vaihdossa 84 leuta, niillä joimme kahvit, kävimme syömässä ja ostimme vielä paluumatkalla vodka-colan. Muut eivät olleet Romaniassa käyneet, he yllättyivät että maa oli noinkin moderni ja siisti. 3 tunnin oleilun jälkeen ajoimme paljon huonompaa rantatietä ensin Mangalian tuttuun kaupunkiin tauolle ja siitä ”kotiin”. Kyyti maksoi yht. 230 levaa eli 60 levaa/perhe eli noin 30 euroa/perhe, 8 tunnin matkasta.

 

6.pv 7.9         Aamiaisen jälkeen lähdin jälleen vuorelle. Varpushaukka pyörähti läheltä. Mehiläissyöjillä taisi olla päämuutto, niitä oli koko päivän korkealla ilmassa, langoilla ja saalistamassa. Mukava ”wry wry” ääni kuului joka puolelta. Ainoa mainittava laji oli sirosuohaukka np. joka saalisteli kauempana, odottelin että se tuli lähemmäs, mutta se ottikin korkeutta ja hävisi näköpiiristäni. Kävimme syömässä rannassa Selenassa, minä kanaa, Anja kalaa, oikein hyvät annokset. Ostimme prinsessalle tuliaiset ja palasimme kämpille. Lähdin heti hotellilta rantatietä eteenpäin. Nyt sain syyriantikasta varmuuden, lisäksi parikin eri sieppolajia. Aallonmurtajalta näin kauempana rannalla pari karimetsoa, mutta lähelle ei päässyt rantaa pitkin ja niiden yläpuolella oli 10 metrin jyrkkä penkka ja sankkaa ryteikköä.

 

7pv 8.9          Kapusin vuorelle aamiaisen jälkeen, mehiläissyöjiä edelleen liikkeellä. Vuoren päälitasangolta löytyi 3:n kangaskiurun parvi. Kaukana näin sirosuohaukan saalistelevan, lähdin tiepahaista sinnepäin. Harjalintu kulki edellä mutta piti 100:n hajuraon koko ajan. Lentokentällä saalisteli pari arosuohaukka naarasta, sain jonkinlaista kuvaakin. 13 aikoihin palasin kämpille, kävimme syömässä. Lähdin vielä tietä hotellilta poispäin, aallonmurtajalla istui yllättäen kuningaskalastaja. Illalla lähdimme 3. muun perheen kanssa tutun taksikuski Pablon ravintolaan kaupungin ulkopuolelle. Söimme ja otimme hieman viiniä ja tulimme ajoissa hotellille.

 

8pv 9.9          Aamulla taas vuorelle. Kanalintu lähti ekalla tasanteella jaloista, oletan että se oli viiriäinen. Harjalintuja näin neljään otteeseen, jopa 2 kerralla, arkoja vaan ovat. Nuori niittysuohaukka saalisteli alempana, sain kohtuullisia kuviakin. Kanahaukka istui tolpan päässä, pari mustaotsalepinkäistä ja käki puskissa. 13 aikaan alas ja syömään sekä ostimme lopuilla levoilla tuliaisia. Pakkasimme loput rensselit ja otimme tirsat. Huone luovutettiin klo 18, bussi tuli noutamaan klo 18.30. Lentokone lähti jopa hieman etuajassa klo 22.

 

9pv 10.9        Muhkuraisesta kelistä huolimatta saavuimme kotimaahan 0.40, mutta lentokenttäbussia piti odotella pitkään. Lentoparkista lähdimme 1.45 ja kotona olimme 55 minuutin ajon jälkeen.

 

Kuvia:           http://pali.kuvat.fi

 

 

Yhteenveto:  Ei mitään ongelmia. Eipä ollut ennakko-odotuksiakaan. Rahaa kului vähän. Lintulajeja löysin 62, parhaita lajeja olivat sirovarpushaukka, aro- ja niittysuohaukka sekä alppikiitäjä.

 

 

Vuori             Kaupungin pohjois- ja länsipuolella on jyrkkä vuorenseinämä, joka on kalkkikiveä. Kaupunki on rannalla ja välissä olevassa matalammassa rinteessä. Päällä on Balchik –kyltti noin 3 m korkeana, lisäksi jonkinlainen torni, liekö lentomajakka. Kaupungin puolelta ei vuorelle mene tietä, mutta löysin parikin jyrkkää polkua. Takaa kyllä tulee jonkinlainen tie. Taka- eli pohjoispuoli on tasainen, kuin tunturin kasvillisuutta. Sen takana on sotilaslentokenttä. Näkymää pohjoiseen on vuoren päältä silmänkantamattomiin. Vuorella oli kauniita pieniä kukkia, paljon perhosia, ison käärmeenkin näin ja sisiliskoja. Taempana jossain on myös Golf-kenttä.

 

Plussaa:        

·         halpa matka

·         lyhyt lento

·         halpa maa

·         rauhallinen lomapaikka

·         hyvät rannat

·         ei nuorisopaikka

·         hyvä sää

·         hyvä suomalaisporukka samassa hotellissa

 

Miinusta       

·         ympäristö epäsiisti

·         jalkakäytävätkin huonokuntoisia

·         ei lintupaikkoja